27.08.2014

Opuntia, de afslankcactus

In elke drogist liggen afslanksupplementen met vezels uit de cactus Opuntia ficus-indica. Je ziet het ding hieronder. Ze heten Proactol, Prickly Pear Cactus, of gewoon Opuntia. Volgens een gesponsord humaan onderzoek, dat onlangs verscheen in Current Therapeutic Research, zouden die supplementen wel eens kunnen werken. Een beetje. Een heel klein miezemuizerig beetje.


Opuntia, de afslankcactus


Studie
De onderzoekers, verbonden aan een Duits particulier laboratorium voor contractonderzoek, gaven gezonde proefpersonen met een normaal lichaamsgewicht, gedurende een week twee keer per dag na een maaltijd 2 tabletten met vezels uit Opuntia ficus-indica. In elke tab zaten 500 mg vezels. Bij een andere gelegenheid slikten de proefpersonen een placebo.

Excretie van vet
Voor en tijdens de suppletie analyseerden de onderzoekers de hoeveelheid vet in de ontlasting van de proefpersonen. Je ziet hieronder dat die door de suppletie met Opuntia ficus-indica toenam.

Als de proefpersonen een placebo gebruikten, verloren ze ongeveer 4.6 procent van de hoeveelheid vet in hun voeding via de ontlasting. Slikten ze de Opuntiavezels, dan nam dat toe tot 15.8 procent.


Opuntia, de afslankcactus


Opuntia, de afslankcactus
Uitgedrukt in grammen verloren de proefpersonen 4.3 g vet als ze een placebo slikten, en 15.1 gr vet als ze het supplement gebruikten. Dat scheelt dus 10.8 gr vet of 97 kcal per dag.

Even rekenen
Als je 7000 kcal meer verbrandt dan je binnenkrijgt, dan kun je 1 kg lichaamsvet verliezen.

Als je wandelt, dan verbruik je volgens de per kg lichaamsgewicht 3.5 kcal per uur. Weeg je 70 kg, dan verlies je die 97 kcal dus ook als je 24 min wandelt.

Ander voorbeeld. Joggen verbruikt per kg lichaamsgewicht 7 kcal per uur. Als je 70 kg weegt, dan verbrand je die 97 kcal dus ook als je 12 min jogt.

Je snapt onze scepsis.

Sponsor
Sponsor van het onderzoek was InQpharm, de producent van het afslanksupplement XLS Medical. Daarin zitten vezels van Opuntia ficus-indica. Twee van de auteurs van de studie zijn bovendien medewerkers van InQpharm.

Bron:
Curr Ther Res Clin Exp. 2014 Jun 21;76:39-44.

Meer:
Opuntia, de anti-katercactus (maar niet heus) (8-10-2011)