06.02.2015

Ook zonder cafeïne verhoogt groene thee de vetverbranding

Ook groene thee-supplementen zonder cafeïne vergroten de verbranding van vet tijdens matig-intensieve inspanning. Dat schrijven onderzoekers van de University of Hertfordshire in Engeland in de Journal of the International Society of Sports Nutrition. Bovendien verbeteren cafeïnevrije groene thee-extracten duurprestaties.

Groene thee zonder cafeïne
Dat suppletie met groene thee de verbranding van vet een tikkie verhoogt, daarvan zijn veel wetenschappers nu wel overtuigd. Maar of ook groene thee-supplementen zonder cafeïne dat effect hebben, daarover verschillende onderzoekers nog van mening.

In 2014 publiceerden bewegingswetenschappers van de University of Birmingham nog een studie waarin cafeïnevrije groene thee geen overtuigende effecten had op de energiestofwisseling tijdens matig-intensieve inspanning. [J Agric Food Chem. 2014 Oct 8;62(40):9936-43.] [Med Sci Sports Exerc. 2014 Jun;46(6):1185-93.] In die studies, die tussen twee haakjes werden bekostigd door Unilever, slikten de proefpersonen hun capsules 4 weken achtereen. Je ziet de samenstelling hieronder.


Ook zonder cafeïne verhoogt groene thee de vetverbranding


Studie
De proefpersonen consumeerden, in dat onderzoek dus meer dan 600 mg EGCG per dag. Da's kennelijk teveel. In het onderzoek waarover dit stukje gaat kozen de onderzoekers voor een lagere dosering. Hun proefpersonen slikten dagelijks 571 mg cafeïnevrij groene thee-extract, met dat 400 mg EGCG.

De onderzoekers kregen het extract van hun sponsor High5, een Engelse fabrikant van duursportvoeding. [highfive.co.uk] Het extract was geproduceerd door de Chinese Changsha Active Ingredients Group. Die producent leverde ook de analyses van het extract.

De onderzoekers gaven hun supplement gedurende 4 weken aan 7 recreatief-actieve mannen. Een vergelijkbare groep kreeg een placebo.

Resultaten
Het vetpercentage van de mannen die cafeïnevrije groene thee gebruikten zakte tijdens het experiment. Het vetpercentage van de placebogroep nam ook af, maar die afname was niet significant. Dat zie je hieronder.


Ook zonder cafeïne verhoogt groene thee de vetverbranding


Vlak voordat de suppletie begon, en na 2 en 4 weken, moesten de proefpersonen een uur fietsen met een intensiteit van 50 procent van hun maximale zuurstofopname. Bij de placebogroep traden geen veranderingen op, maar de mannen die cafeïnevrije groene thee gebruikten gingen tijdens de studie een beetje meer vet, en een beetje minder koolhydraten verbranden.


Ook zonder cafeïne verhoogt groene thee de vetverbranding


Na dat uurtje fietsen onderwierpen de onderzoekers de mannen aan een self-paced performance trial: ze moesten proberen in 40 minuten zoveel mogelijk kilometers te fietsen. Terwijl de studie vorderde namen zowel de afgelegde afstand als de power die de mannen ontwikkelden in de suppletiegroep [dGTE] significant toe.


Ook zonder cafeïne verhoogt groene thee de vetverbranding


Conclusie
"To the authors' knowledge, this is the first study to demonstrate a significant impact of a decaffeinated green tea extract on subsequent exercise performance", schrijven de onderzoekers. "Performance indices improved by 10.9 percent for distance covered, and 22.7 percent for average power output with decaffeinated green tea."

Bron:
J Int Soc Sports Nutr. 2015 Jan 21;12(1):1.

Meer:
Supplement met EGCG en cafeïne verdrijft de kou (24-1-2013)
Ook een beetje cafeïne verbrandt vet - met theefenolen (30-7-2012)
Cafeïne effectievere afslankcomponent dan EGCG (20-11-2009)