06.07.2011

De onbekende familieleden van oxandrolone

In 1964 introduceerde de Amerikaanse farmaceut Searle oxandrolone. Het is tot op de dag van vandaag misschien wel het veiligste orale anabole steroid op de markt met een interessante spieropbouwende werking. Vandaar dat we ons afvroegen of de biochemici van Searle nog meer van zulke mooie dingen hebben ontwikkeld. En volgens patenten uit de jaren zestig en zeventig hebben ze dat inderdaad.

De structuurformule van oxandrolone [hieronder] is eigenlijk een biochemische goocheltruc waar je U tegen zegt. In het skelet van het steroid is het tweede atoom geen koolstofatoom, zoals bij andere reguliere anabolen, maar een zuurstofatoom. Daardoor is de zuurstofgroep aan het derde koolstofatoom van het oxandrolonemolecuul ineens een compleet andere zuurstofgroep dan de zuurstofgroep die je op die plaats bij andere anabole steroidverbindingen vindt.

We zullen je een complex biochemisch verhaal besparen, maar door die zuurstofgroep van oxandrolone is bijna onkwetsbaar voor enzymen die met die zuurstofgroep dingen willen doen waardoor het molecuul zijn anabole werking verliest. Daardoor is oxandrolone betrekkelijk mild voor de lever. Hoe harder enzymen moeten werken om een lichaamsvreemde stof te neutraliseren, des giftiger is zo'n stof voor de lever. Maar oxandrolone geeft de leverenzymen die het hebben gemunt op de 3-oxo-groep vrijaf. Van elke 3 mg oxandrolone die je slikt plas je daarom 1 mg ongewijzigd weer uit.

In 1964 introduceerde de Amerikaanse farmaceut Searle oxandrolone. Het is tot op de dag van vandaag misschien wel het meest veilige orale anabole steroid op de markt met een interessante spieropbouwende werking. Vandaar dat we ons afvroegen of de biochemici van Searle nog meer van zulke mooie dingen hebben ontwikkeld. En volgens patenten uit de jaren zestig en zeventig hebben ze dat inderdaad.
Tegelijkertijd heeft die modificatie ervoor gezorgd dat oxandrolone in cellen vooral anabole processen opstart, en niet zoveel androgene.

Als je meer over oxandrolone meer wilt weten, moet je even kijken in Het Anabolenboek in Hoofdstuk 21.

In de jaren zestig en zeventig heeft Searle nog meer oxandrolone-achtige anabolen ontwikkeld. Ze staan in patenten waarin de onderzoekers van Searle omschrijven hoe je ze moet maken. Over de biologische activiteit van die verbindingen maken die patenten je niets wijzer.

Over steroid 1 hebben we al eens eerder geschreven. Het is de 4-methyleen-analoog van oxandrolone. Hij is nog minder androgeen dan oxandrolone. Hoe hij precies presteert staat niet in het patent, maar het document wekt de indruk dat Searle proeven met deze verbinding en zijn analogen heeft gedaan. Er staat in dat "hun anabole en androgene eigenschappen duidelijk zijn".

Nu is oxandrolone weliswaar minder toxisch voor de lever dan andere orale anabolen, maar helemaal leverveilig is oxandrolone natuurlijk ook niet. Aan steroid 2 kleeft dat nadeel niet: het is de 17beta-THP-ether-anoloog van oxandrolone. Meer over ethers lees je in Het Anabolenboek in Hoofdstuk 17. Het ding is beduidend minder actief dan oxandrolone, maar waarschijnlijk nog steeds werkzaam en stukken veiliger voor je lever.


In 1964 introduceerde de Amerikaanse farmaceut Searle oxandrolone. Het is tot op de dag van vandaag misschien wel het meest veilige orale anabole steroid op de markt met een interessante spieropbouwende werking. Vandaar dat we ons afvroegen of de biochemici van Searle nog meer van zulke mooie dingen hebben ontwikkeld. En volgens patenten uit de jaren zestig en zeventig hebben ze dat inderdaad. In 1964 introduceerde de Amerikaanse farmaceut Searle oxandrolone. Het is tot op de dag van vandaag misschien wel het meest veilige orale anabole steroid op de markt met een interessante spieropbouwende werking. Vandaar dat we ons afvroegen of de biochemici van Searle nog meer van zulke mooie dingen hebben ontwikkeld. En volgens patenten uit de jaren zestig en zeventig hebben ze dat inderdaad.

Steroid 1
17Beta-Hydroxy-
17Alpha-Methyl-
4-Methylen-
2-Oxa-5Alpha-
Androstan-3-One

[US Patent 3,766,559]
(1973)

Steroid 2
2-Oxa-5Alpha-
Androstan-3-One-
17Beta-THP-Ether

[US Patent 3,155,684]
(1964)In 1964 introduceerde de Amerikaanse farmaceut Searle oxandrolone. Het is tot op de dag van vandaag misschien wel het meest veilige orale anabole steroid op de markt met een interessante spieropbouwende werking. Vandaar dat we ons afvroegen of de biochemici van Searle nog meer van zulke mooie dingen hebben ontwikkeld. En volgens patenten uit de jaren zestig en zeventig hebben ze dat inderdaad.In 1964 introduceerde de Amerikaanse farmaceut Searle oxandrolone. Het is tot op de dag van vandaag misschien wel het meest veilige orale anabole steroid op de markt met een interessante spieropbouwende werking. Vandaar dat we ons afvroegen of de biochemici van Searle nog meer van zulke mooie dingen hebben ontwikkeld. En volgens patenten uit de jaren zestig en zeventig hebben ze dat inderdaad.

Steroid 3
17Alpha-Methyl-
2-Oxa-5Alpha-
Androstan-17Beta-Ol

[US Patent 3,101,349]
(1963)

Steroid 4
2-Oxa-5Alpha-
Androstan-17Beta-Ol

[US Patent 3,101,349]
(1963)In 1964 introduceerde de Amerikaanse farmaceut Searle oxandrolone. Het is tot op de dag van vandaag misschien wel het meest veilige orale anabole steroid op de markt met een interessante spieropbouwende werking. Vandaar dat we ons afvroegen of de biochemici van Searle nog meer van zulke mooie dingen hebben ontwikkeld. En volgens patenten uit de jaren zestig en zeventig hebben ze dat inderdaad.In 1964 introduceerde de Amerikaanse farmaceut Searle oxandrolone. Het is tot op de dag van vandaag misschien wel het meest veilige orale anabole steroid op de markt met een interessante spieropbouwende werking. Vandaar dat we ons afvroegen of de biochemici van Searle nog meer van zulke mooie dingen hebben ontwikkeld. En volgens patenten uit de jaren zestig en zeventig hebben ze dat inderdaad.

Steroid 5
2-Oxa-5Alpha-
Androstan-17Beta-Ol

[US Patent 3,101,349]
(1963)

Steroid 6
2-Oxa-5Alpha-
Androstan-17-One

[US Patent 3,101,349]
(1963)


Een volkomen nieuw ding is steroid 3. Het is een kruising tussen Pheraplex/madol/DMT en oxandrolone. De anabole werking? We durven er niks over te zeggen. Steroid 4 is een niet-gemethyleerde maar ver-esterde analoog van dezelfde verbinding.

Steroid 5 en 6 zijn verbindingen die je in de commerciele zin als 'prohormoonvarianten' voor steroid 4 kunt beschouwen. Ze zijn er misschien net iets te duur voor, maar het zouden perfecte bestanddelen van een grijs designersupplement kunnen zijn. Wij zouden ze in ieder geval meteen kopen.

Om te laten testen, natuurlijk.

Bron:
US Patent 3,101,349