01.07.2012

Olive Leaf Extract reduceert buikvet

Olive Leaf Extract reduceert buikvet
Volgens een dierstudie uit 2002 verhoogt Olive Leaf Extract de concentratie schildklierhormoon, schreven we een paar dagen geleden. Dat suggereert dat Olive Leaf Extract geschikt is als afslanksupplement. Twee jaar geleden publiceerden Australische onderzoekers, verbonden aan de University of Queensland, een onderzoek waarin dit supplement inderdaad een specifiek type lichaamsvet afbreekt.

De onderzoekers mestten een groep mannelijke ratten 16 weken lang vet. De dieren kregen drinkwater met fructose en voer met extra vet. [HCHF] Een controlegroep at normaal. [CS] De laatste 8 weken van de proef kreeg zowel de helft van de experimentele groep als de helft van de controlegroep voer dat voor 3 procent uit Olive Leaf Extract bestond.

De suppletie verminderde de groei van het buikvet aanzienlijk, zie je in de figuur hieronder. Gewichtsverlies veroorzaken deed Olive Leaf Extract alleen bij de ratten die normaal voer kregen, en dan in beperkte mate.

Een mogelijkheid is dat Olive Leaf Extract de groei van de vetlagen in de buik afremt zodat andere vetreserves juist wat sneller groeien. Dat is positief, want juist buikvet geeft ontstekingseiwitten af die de kans verhogen op ziekten als diabetes, hart- en vaatziekten en sommige vormen van kanker.

Een tweede mogelijkheid (die de eerste niet uitsluit) is dat Olive Leaf Extract de opname van voedingsstoffen in spiercellen laat toenemen. Je denkt dan al snel aan adiponectin, maar daarnaar hebben de Australiërs niet gekeken.


Olive Leaf Extract reduceert buikvet


De onderzoekers zijn vooral gecharmeerd van de bevindingen die je hieronder samengevat ziet. Olive Leaf Extract verlaagt in de vetgemeste ratten de concentratie triglyceriden, remt in het hart de groei van de linkerventrikel en beschermt de lever tegen necrosis. Klik voor een grotere figuur.


Klik voor een grotere figuur.


"The results of this study demonstrate that treatment of diet induced metabolic syndrome in rats with Olive Leaf Extract attenuated the metabolic, as well as structural and functional, changes in the heart and liver without decreasing blood pressure", concluderen de Australiërs. "We propose that Olive Leaf Extract decreased cardiac and hepatic injury through the antioxidant and antiinflammatory effects of polyphenols, mainly oleuropein and hydroxytyrosol."

Het onderzoek is betaald door het Australische Dr Red Nutraceuticals, een producent van supplementen met plantaardige extracten.

Bron:
J Nutr. 2010 May;140(5):946-53.

Meer:
Olive Leaf Extract verhoogt concentratie actief schildklierhormoon (25-6-2012)