Opgeladen: 2-11-2011
Opgepoetst: 28-10-2015
Opgeborgen in: Olijfolie, Sterke botten
Translation: Animal study: olive oil strengthens bones (7-12-2011)

Dierstudie: olijfolie voor sterke botten

Vrouwelijke ratten die geen estradiol meer aanmaken lijken op vrouwen die de overgang achter de rug hebben. Hun botmassa vermindert, en dus gebruiken wetenschappers ze graag voor hun onderzoek naar middelen die botontkalking tegengaan. Zo ook de Egyptische onderzoekers van Ain Shams University, die een paar maanden geleden in BMC Complementary and Alternative Medicine vertelden dat suppletie met olijfolie afbraak van botweefsel voorkomt als de aanmaak van estradiol stopt.

Studie
De onderzoekers deden een proef met vrouwelijke ratten van 12-14 maanden. Een deel

van de dieren kon door een chirurgische ingreep geen estradiol meer aanmaken [OVX].

De helft van de ratten kreeg elke dag per kg lichaamsgewicht 10 ml vierge olijfolie toegediend [Olive-OVX]. Dat is 9 gram. Dat zaten ongeveer 20 mg fenolen als hydroxytyrosol [1], oleuropein [2] en oleocanthal [3] [structuurformules hieronder]. Als je de doses conservatief omrekent naar humane doses, dan kom je in de buurt van de 200 mg olijffenolen per dag. Er zijn vast wel supplementen op de markt die die hoeveelheid per capsule bevatten.


Dierstudie: olijfolie voor sterke botten


Resultaten
Dierstudie: olijfolie voor sterke botten
De toediening van de olijfolie begon 4 weken voordat de onderzoekers de ratten opereerden, en ging daarna nog 8 weken door. Toen de onderzoekers na die periode de botten van de ratten bestudeerden zagen ze dat de suppletie had voorkomen dat zowel de dikte van het harde deel van de botten [cortical bone thickness] [CBT] als die van het zachte deel [trabeccular bone thickness] [TBT] was afgenomen. Tegelijkertijd voorkwam suppletie dat het aantal botafbrekende cellen [osteoclasts] [OCL] toenam.


Dierstudie: olijfolie voor sterke botten


Dierstudie: olijfolie voor sterke botten


In het bloed van de ratten vonden de onderzoekers een mogelijke verklaring voor het bot-opbouwende effect van olijfolie. Ze vonden minder nitraten en minder malondialdehyde [MDA]. Dat zijn allebei merkers voor ontstekingsprocessen. Olijfolie remt kennelijk aanvallen van het immuunsysteem op de botmassa.

Conclusie
"Olive oil represents a promising therapeutic option for the prevention and/or treatment of postmenopausal osteoporosis", concluderen de Egyptenaren.

Bron:
BMC Complement Altern Med. 2011 Feb 4;11:10.

Meer:
Kuurtje met Cissus quadrangularis maakt botten sterker dan ze ooit waren (30-10-2011)
Pycnogenol houdt botten sterk (17-8-2011)
Silicium voor botten en gewrichten (9-8-2011)


Verzadigd vet in vlees en zuivel versnelt mentale achteruitgang, onverzadigd vet in noten en olijfolie vertraagt het
En blij dat ze in Zuid-Europa met dit onderzoek zijn...

Olijfolie goed voor (oude) spieren
Dierstudie.

Gezonde margarines maken depressief, olijfolie maakt je blij
De vetzuren in olijfolie beschermen tegen depressie, terwijl de vetzuren in 'gezonde' margarines de kans op depressie juist verhogen.