15.11.2014

Oleuropein, rutin en curcumin versus artrose

In olijven, kurkuma en boekweit zitten stoffen die gewrichten beschermen tegen artrose. In forse doseringen verminderen ze in ieder geval in proefdieren de snelheid waarmee artrose de gewrichten aantast. Dat schrijven voedingswetenschappers van het Nestle Research Center in Osteoarthritis & Cartilage.


Wandelen beschermt knie tegen artroseArtrose
Artrose of osteoarthritis is een aandoening waarbij kraakbeen uit de gewrichten verdwijnt en bewegen steeds moeizamer en pijnlijker wordt. Waardoor dat precies gebeurt is niet bekend. Genen spelen een belangrijke rol, maar ook leefstijlfactoren als overgewicht zijn niet onbelangrijk.

Mensen met obesitas hebben in sommige studies bijvoorbeeld 5-6 keer meer kans op artrose dan mensen met een gezond lichaamsgewicht. Waarschijnlijk komt dat omdat te grote vetreserves de ontstekingen in artrosegewrichten verergeren.


Oleuropein, rutin en curcumin versus artroseStudie
In 2011 publiceerden Italiaanse farmacologen een dierstudie waarin ze met oleuropein, een fenol in olijven en olijfolie, het verloop van artrose afremden. [J Pharmacol Exp Ther. 2011 Dec;339(3):859-69.]

Oleuropein, rutin en curcumin versus artrose
Wetenschappers van het Nestle Research Center in het Zwitserse Lausanne vroegen zich af of er nog meer van zulke plantenstoffen waren. En dus beproefden ze drie kandidaten - oleuropein, rutin [zit in boekweit, appels en uien] en curcumin [zit in kurkuma] - op Dunkin-Hartley guinea pigs. Dat is een caviavariant die spontaan artrose krijgt.

De onderzoekers gaven de cavia's 31 weken standaardvoer [Control], voer dat voor 0.025 procent bestond uit oleuropein, voer dat bestond voor 0.5 procent uit rutin of voer dat voor 0.5 procent uit curcumin en 0.25 procent uit rutin bestond. Het humane equivalent van die doses is respectievelijk 275 mg oleuropein, 5.2 gr rutin en 5.2 gr curcumin plus 2.6 gr rutin per dag.

De twee laatstgenoemde doses zijn hoog, en misschien giftig. De dosering oleuropein is redelijker. Oleuropein zit in Olive Leaf Extract, dat je in bijna elke webwinkel voor supplementen kunt kopen. Van een goed extract zou je ongeveer 1100-1200 mg per dag nodig hebben.

Resultaten
Vooral oleuropein remde artrose, ontdekten de onderzoekers toen ze na 31 weken de gewrichten bestudeerden [OA histological score Global]. In alle drie de experimentele groepen was het kraakbeen er beter aan toe dan in de controlegroep [OA histological score Cartilage structure].


Oleuropein, rutin en curcumin versus artroseDe uitgeteste stoffen werkten niet op dezelfde manier. Oleuropein verminderde bijvoorbeeld de aanmaak van de ontstekingsfactor PGE2, rutin en curcumin niet. Rutin en curcumin remden het enzym Coll2-1, een merker voor artrose, oleuropein niet.


Oleuropein, rutin en curcumin versus artrose


Oleuropein, rutin en curcumin versus artroseConclusie
"While the mixture of curcumin and rutin did not provide additive or synergistic effects compared to rutin alone on histological score, the combination of rutin and oleuropein might be worth investigating further due to their complementary mechanisms of action, protecting against proinflammatory and catabolic processes involved in development of osteoarthritis", schrijven de onderzoekers.

Bron:
Osteoarthritis Cartilage. 2014 Sep 8. pii: S1063-4584(14)01249-7. doi: 10.1016/j.joca.2014.08.016. [Epub ahead of print].

Meer:
Olive Leaf Extract laat beschadigd kraakbeen sneller herstellen (9-7-2012)