23.08.2015

Nigella sativa: misschien geen testosteronbooster, wel een effectief afslanksupplement

Thymoquinone

Anethole
In de zaden van Nigella sativa - misschien beter bekend als zwarte komijn - zitten stoffen die in dierstudies de afgifte van testosteron verhogen. Of ze dat ook doen in mensen is nog maar de vraag. Toen Indonesische onderzoekers Nigella sativa aan dikke menselijke proefpersonen gaven vonden ze geen effect op de testosteronspiegel. Wel veroorzaakte het supplement een significant gewichtsverlies.

Nigella sativa
Nigella sativa is een Aziatische plant. De gedroogde zaden zijn een specerij, die je misschien kent als zwarte komijn. Daarin zitten verbindingen die onderzoekers steeds interessanter vinden.

Thymoquinone [eerste structuurformule hiernaast] bijvoorbeeld, een verbinding die interacteert met opioidreceptoren en misschien allergische reacties verzacht [WO 2010133574 A1] en bovendien werkt als een anti-epilepticum. [Epilepsy Res. 2011 Jan;93(1):39-43.] Of anethole [tweede structuurformule], een verbinding met een rustgevende en pijnstillende werking. [WHO Food Additives Series 14 (466)]

Daarnaast zit er in Nigella sativa nigellone, melanthin, nigilline en damascenine.


Nigella sativa: misschien geen testosteronbooster, wel een effectief afslanksupplement


Nigella sativa & testosteron
De interesse van sporters in supplementen met extracten van Nigella sativa of de olie uit de zaden - Black Seed Oil - neemt toe. Dat komt onder meer omdat Nigella sativa in dierstudies de testosteronspiegel verhoogt. [J. Pharm. Sci. & Res. Vol. 7(4), 2015, 234-237.] [International Journal of Pharmacology, 3: 27-33.] [Egyptian Journal of Sheep and Goat Sciences, Vol. 8 (1), P: 47-56, 2013.] De figuur hieronder komt uit zo'n dierstudie. [Iran J Reprod Med. 2012 Jul;10(4):355-62.]


Nigella sativa: misschien geen testosteronbooster, wel een effectief afslanksupplement


De dieren in de experimentele groep kregen dagelijks een alcohol-extract van de zaden van Nigella sativa. Het humane equivalent van de gebruikte doses is ongeveer 4-10 gram per dag. Dat is hoog, en misschien ook niet veilig.

Nigella sativa & gewichtsverlies
Indonesische onderzoekers van Sam Ratulangi University School of Medicine publiceerden in 2010 een humane studie, waarin ze een supplement met Nigella sativa gaven aan 39 dikke proefpersonen van 35-45 jaar. [Acta Med Indones. 2010 Jul;42(3):130-4.] De Indonesiërs gebruikten geen extracten, maar gewoon gemalen gedroogde zaden van Nigella sativa.

Gedurende drie maanden gaven de onderzoekers de helft van hun proefpersonen 2 keer dag 1500 mg Nigella sativa. Het poeder zat in capsules, die elk 750 mg Nigella sativa bevatten. De andere helft van de proefpersonen slikte een placebo.

Effect op de testosteronspiegel had Nigella sativa niet. Wel veroorzaakte de suppletie een gewichtsverlies van 4.5 kilo en een afname van de omvang van de taille met 1.4 centimeter. Bovendien verminderde het supplement de systolische bloeddruk.


Nigella sativa: misschien geen testosteronbooster, wel een effectief afslanksupplement


"It is suggested that larger dose and longer duration of Nigella sativa consumption will give better results", schrijven de onderzoekers.

Slot
Interessant spul, dat Nigella sativa. Binnenkort meer.

Bron:
Acta Med Indones. 2010 Jul;42(3):130-4.

Meer:
Forskolin is afslankmiddel en testosteronbooster tegelijkertijd (5-10-2010)