28.03.2011

Negentigers met doorzettingsvermogen halen de 100 ook wel

Ook als je al oud bent bepalen psychologische eigenschappen mee of je nog ouder kunt worden. Onderzoekers van Duke University toonden aan dat negentigers met doorzettingsvermogen 40 tot 80 procent meer kans hebben om de 100 te halen dan leeftijdsgenoten zonder die eigenschap.

Psychologen duiden met het begrip resilience de eigenschap aan om tegenslag het hoofd te bieden. [Wikipedia] Resilience is dus breder dan optimisme en taaiheid, al horen beide eigenschappen wel bij resilience.

Als je resilient bent, dan kun je met stress omgaan. Je kunt problemen oplossen. Je weet wanneer je om hulp moet vragen en wanneer je over je problemen moet praten. Je gelooft in jezelf en je ziet jezelf als een overlever, niet als een slachtoffer. Je helpt anderen en bent in staat om zinnige relaties te onderhouden. Je kunt zin geven aan je tegenslag. Je hebt, kortom, doorzettingsvermogen.


Negentigers met doorzettingsvermogen halen de 100 ook wel


Eén van de eerste psychologen die de term gebruikte was de Amerikaanse Emmy Werner. [Wikipedia] Werner deed in de jaren zeventig onderzoek naar kinderen die opgroeien in arme wijken, in een milieu waar alcoholverslaving, psychische ziekten, criminaliteit en gebroken gezinnen de norm zijn. De meeste kinderen werden uiteindelijk net zulke slechte ouders als ze zelf hadden gehad.

Bij ongeveer 1 op de 3 kinderen was dat niet het geval. Ondanks alle problemen die ze hadden gehad werden het liefdevolle, kundige en zelfverzekerde vaders en moeders. Ze hadden een set van psychologische eigenschappen waardoor ze hun beroerde jeugd het hoofd konden bieden en ontstijgen. Die set van eigenschappen noemde Werner resilience.

De onderzoekers vroegen zich af of resilience ook een factor is bij ouderen en kan bijdragen aan het bereiken van een hoge leeftijd. Ze gebruikten gegevens die waren verzameld in de Chinese Longitudinal Healthy Longevity Survey. Daarin volgen demografen een groep van 16.566 65-plussers vanaf 1998. Het bijzondere van die studie is het flinke aantal mensen met een extreem hoge leeftijd. De onderzoekers hadden gegevens over 4.596 negentigers en 3.413 honderdplussers.

Alle negentigers hadden vragenlijsten ingevuld waarmee de onderzoekers konden inschatten hoe resilient de ouderen waren. De vragen zie je hieronder. Vervolgens keken de onderzoekers of de resilience van de negentigers kon voorspellen of ze de 100 haalden.


Negentigers met doorzettingsvermogen halen de 100 ook wel



Negentigers met doorzettingsvermogen halen de 100 ook wel


In de tabel hierboven zie je dat op het eerste gezicht resilience de kans op het halen van de 100 met 74.6 procent verhoogde. Toen de onderzoekers de invloed van sociale factoren als inkomen wegfilterden, steeg die kans verder tot 87.7 procent. [Model 2] Tenslotte filterden de onderzoekers het effect van gezondheid weg. Toen bleek dat resilience de kans dat negentigers een eeuw oud worden nog steeds verhoogde met 43.1 procent. [Model 3]

Waarschijnlijk onderschat die laatste correctie het effect van resilience, denken de onderzoekers. Mensen die positief leven staan leven gezonder en zijn dus ook gezonder, "and better health increases the probability of survival".

Een andere factor is dat "resilient individuals are more likely to hold positive emotions, which promotes both resistance to and recovery from stress and thus contributes to better health and longevity".

Bron:
Curr Gerontol Geriatr Res. 2010;2010:525693.

Meer:
Nieuwsgierig? Dan leef je langer (30-11-2009)
Optimisme voorkomt dodelijke hartaanval (25-6-2008)
Expressieve, open en zorgvuldige mensen leven langer (11-5-2008)