27.03.2013

Neerkijken op ouderen verhoogt kans hartaanval

Jonge mensen met een negatief beeld van ouderen krijgen later in hun leven, als ze zelf grijs en gerimpeld zijn, vaker een beroerte of een hartaanval dan leeftijdsgenoten met een positief beeld van ouderen. Een negatief beeld van ouderen keert zich tegen je als je zelf ouder wordt, ontdekten onderzoekers van Yale School of Public Health.

Stereotypering van ouderen

In de vroege jaren vijftig ontwierpen de psychologen Jacob Tuckman en Irving Lorge [PubMed] een vragenlijst die meet hoe jongere mensen over ouderen denken. De Attitudes Toward Older People Scale, heet het ding, en hij was afgekeken van bestaande lijsten die de vooroordelen van blanke mensen tegenover gekleurde mensen meten. Hij bevat stellingen waarvan de ondervraagde moet aangeven of hij ze onderschrijft.

Neerkijken op ouderen verhoogt kans hartaanval
Als je aangeeft dat volgens jou ouderen langzaam denken en niet erg helder meer zijn, afhankelijk zijn van zorg, er onverzorgd bijlopen, beter niet met jongere mensen kunnen omgaan, en jij jezelf ongemakkelijk voelt in hun gezelschap, dan heb jij een Negative Age Stereotype.

Studie
In 1968 ging in de VS de Baltimore Longitudinal Study of Aging van start. Onderzoekers ondervroegen honderden inwoners van Baltimore met een gemiddelde leeftijd van 36 jaar, registreerden de gegevens, en volgden de deelnemers vervolgens jarenlang.

Dankzij die studie kregen de onderzoekers van Yale de gegevens van een kleine vierhonderd mannen en vrouwen in handen, die in 1968 de Attitudes Toward Older People Scale hadden ingevuld, en die ze konden volgen tot 2007.

Resultaten
Tussen 1968 en 2007 deden zich bij de vierhonderd deelnemers 89 cardiovascular events voor - zeg maar: beroertes en hartaanvallen. Toen de onderzoekers de deelnemers verdeelden in mensen met een positief [Positive Age Stereotypes] een negatief beeld van ouderen [Negative Age Stereotypes], zagen ze een verband.


Neerkijken op ouderen verhoogt kans hartaanval


Jonge mensen die negatief over ouderen denken, krijgen op latere leeftijd vaker hartaanvallen of beroertes. Hoe dat mogelijk is, daarover doen de onderzoekers geen uitspraken.

Conclusie
"The strength of the association between negative age stereotypes and risk of cardiovascular events in the final model is notable", schrijven de onderzoekers.

"If an individual's age stereotypes became more negative by one point, the risk of experiencing a cardiovascular event would increase by 11 percent. Conversely, if an individual's age stereotypes increased in positivity by two standard deviations on the age-stereotype scale, this would lead to an 80 percent reduction in the risk of experiencing a cardiovascular event."

Bron:
Psychol Sci. 2009 Mar;20(3):296-8.

Meer:
Positief beeld van leven na pensionering verlengt levensduur (23-3-2013)
Afwezigheid van angst voor veroudering verlengt levensduur (20-3-2013)