25.02.2002

Nederlandse groeihormoongebruiker krijgt Creutzfeldt-Jakob

Artsen hebben bij een 47-jarige Nederlandse man, die als kind tijdens een proef een kleine dosis humaan groeihormoon heeft gekregen, de ziekte van Creutzfeldt-Jakob geconstateerd. Dat schrijven onderzoekers van de Rotterdamse Erasmusuniversiteit in de Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry.

De man was negen jaar oud toen hij tijdens een proef als één van de eerste mensen ter wereld het hormoon kreeg. Het ging daarbij om diagnostische tests, die moesten uitmaken welke hoeveelheden hormoon de apparatuur nog kon aantonen, en hoe snel het hormoon weer uit het bloed verdween.

Dat gebeurde in 1964. Een jaar daarvoor waren Nederlandse ziekenhuizen begonnen met de winning van het preparaat uit de hersenen van overleden mensen.

De onderzoekers publiceren het geval om twee redenen. Ten eerste geeft het aan dat biologisch gewonnen groeihormoon ook in kleine hoeveelheden de ziekte van Creutzfeldt-Jakob kan overbrengen. Ten tweede omdat nog niet bekend was dat het na blootstelling aan besmet hormoon 34 jaar kon duren voordat de ziekte zich manifesteerde. De onderzoekers vrezen daarom dat er nog meer gevallen aan het licht zullen komen en dat dit het eerste geval in een lange rij is. Ze achten de kans klein dat de man de ziekte heeft opgelopen door besmet vlees.

Al medio jaren tachtig werd duidelijk dat hormonen die zijn gewonnen uit stoffelijke resten, maar ook implantaties met hersenweefsel, de ziekte van Creutzfeldt-Jakob kunnen overbrengen. [news.bbc.co.uk 13 April, 2005] Daarom hebben farmaceutische ondernemingen en universiteiten destijds in ijltempo micro-organismen ontwikkeld die het hormoon kunnen aanmaken.

Toch maken de oude preparaten nog slachtoffers. De gebruikers van destijds kunnen nog steeds ziek worden, en daarnaast zijn biologische preparaten nog steeds op de markt. Ook nu nog.

Bron:
J Neurol Neurosurg Psychiatry 2002 Jun;72(6):792-793.

Meer:
Kadavergroeihormoon kwam uit Litouwen (1-8-2002)