Opgeladen: 4-2-2012
Opgepoetst: 17-11-2015
Opgeborgen in: Visolie, Afslanksupplementen
Translation: Your body burns more calories after a meal with fish oil (6-3-2012)

Na een maaltijd met visolie verbrandt je lichaam meer kilocalorieën

Visoliesuppletie verhoogt het energieverbruik na de maaltijd, en maakt het afvallen of vasthouden van een gezond gewicht dus ietsiepietsie makkelijker. Dat ontdekten Canadese voedingswetenschappers van de University of Guelph door een experiment op 6 mannen met een haperende glucose- en insulinehuishouding.

Visolie & lichaamssamenstelling
De meervoudig onverzadigde n-3-vetzuren in vis verbeteren de samenstelling van het lichaam. Ze verhogen in studies de spiermassa en laten de spiermassa beter reageren op krachttraining. Ze laten ook het lichaam meer energie verbruiken. In studies hebben mensen die veel visvetzuren consumeren minder vet dan mensen die weinig visvetzuren binnenkrijgen.

De Canadezen hadden vooral belangstelling voor de vet-afbrekende effecten van visolie. Ze vroegen zich af of functional foods, waaraan de fabrikant extra visvetzuren heeft toegevoegd, mensen met het metabool syndroom - het complex van overgewicht en diabetes - helpen bij het bereiken van een gezond gewicht.

Studie
De onderzoekers lieten hun proefpersonen 14 dagen lang voedingsmiddelen eten met hoge concentraties n-3-vetzuren. Daardoor steeg de inname van EPA en DHA van 0.4 naar 2.9 gr per dag.


Na een maaltijd met visolie verbrandt je lichaam meer kilocalorieen


Resultaten
De 14 dagen waren te kort om het lichaamsgewicht of de vetmassa te verminderen. Ook de hoeveelheid vet die de mannen in rust verbruikten nam niet toe. Wat wel veranderde was het postprandial thermic effect of food [postprandial TEF]: het verhoogde energieverbruik dat steevast optreedt na een maaltijd. Dat was na de 14 dagen toegenomen met 51.3 procent.


Na een maaltijd met visolie verbrandt je lichaam meer kilocalorieen


De onderzoekers bepaalden het postprandial thermic effect of food na een warme maaltijd van 920 kcal. Daarbij kregen de proefpersonen zo'n 1.4 gr DHA+EPA binnen.

Conclusie
Het thermisch effect ebt enkele uren na een maaltijd weer weg. Op basis daarvan zou je verwachten dat visoliesuppletie voor afslankers beter werkt als ze hun capsules verdelen over de maaltijden.

Bron:
Can J Diet Pract Res. 2011 Winter;72(4):201-4.

Meer:
Zes weken visolie: een halve kilo vet minder vet, een halve kilo vetvrije massa erbij (22-10-2010)
Vetlagen op de romp krimpen door visoliecapsules (22-10-2008)
Vet verbranden gaat sneller met visolie (7-1-2004)


Kop groene thee bij je maaltijd maakt minder eten makkelijker
Humane studie.

Gember bij maaltijd verhoogt calorieverbruik
Nog een humane studie. Stacken met groene thee?

Grape Seed Extract houdt grote eter op gewicht
Nederlands onderzoek.