26.12.2012

Combinatie van N-oleyl-phosphatidyl-ethanolamine en EGCG maakt afslankdieet makkelijker

Combinatie van N-oleyl-phosphatidyl-ethanolamine en EGCG maakt afslankdieet makkelijker
PhosphoLean, een gepatenteerde combinatie van het theeflavonoid EGCG en N-oleyl-phosphatidyl-ethanolamine, zou wel eens kunnen werken. Dat kun je afleiden uit een humane studie die bewegingswetenschappers van de University of Central Florida hebben gepubliceerd in Lipids in Health and Disease. De combinatie maakt het volhouden van een afslankdieet makkelijker. Maar dan moet je waarschijnlijk een hogere dosering gebruiken dan de onderzoekers beproefden.

Chemi Nutra [cheminutra.com] brengt de cocktail van N-oleyl-phosphatidyl-ethanolamine en EGCG op de markt gebracht als PhosphoLean. De belangrijkste stof in de cocktail is N-oleyl-phosphatidyl-ethanolamine, dat na een beetje moleculair knipwerk in de spijsvertering verandert in oleoyl-ethanolamine, waarvan je de structuurformule hieronder ziet.


Oleoyl-Ethanolamine


Anandamide
De theorie achter PhosphoLean is dat oleoyl-ethanolamine zich in het lichaam vastmaakt aan de cannabinoid type 1 receptor. Zo verhindert oleoyl-ethanolamine dat de neurotransmitter anandamide - ook wel: N-arachidonyl-ethanolamine [structuurformule hieronder] - interacteert met die receptor.

Het verboden afslankmedicijn rimonabant, dat een jaar als Acomplia op de markt is geweest, werkt op dezelfde manier, en verminderde daardoor de eetlust. In de herfst van 2008 haalde Brussel rimonabant van de markt toen duidelijk werd dat rimonabant depressies in de hand kon werken. In de VS heeft de FDA rimonabant nooit toegelaten.

EGCG is op zichzelf ook een interessant afslanksupplement, maar dat is niet de enige reden dat Chemi Nutra EGCG met N-oleyl-phosphatidyl-ethanolamine heeft gecombineerd. Onderzoekers vermoeden dat EGCG N-oleyl-phosphatidyl-ethanolamine tegen aanvallen van enzymen beschermt, zodat het lichaam meer oleoyl-ethanolamine opneemt.

In 2009 publiceerden voedingswetenschappers van de University of Pavia ook al een humane studie naar het gezamenlijke effect van N-oleyl-phosphatidyl-ethanolamine en EGCG. [Br J Nutr. 2009 Feb;101(3):457-64.] In die studie vielen proefpersonen die de combinatie slikten en op dieet gingen 3.28 kg af, en proefpersonen die een placebo slikten en ook een afslankdieet volgden 2.67 kg. Het verschil tussen de groepen was echter niet statistisch significant. Wel verminderde het supplement hongergevoelens en - anders dan je misschien zou verwachten - gevoelens van depressiviteit.

In het onderzoek van de University of Central Florida kregen proefpersonen advies over dieet en lichaamsbeweging - en supplementen. In de supplementen van de placebogroep [PLA] zat rijstmeel, in die van experimentele groep [SUP] zat per capsule 40 mg of N-oleyl-phosphatidyl-ethanolamine, 35 mg EGCG en 25 mg "mixed phospholipids". De proefpersonen namen 3 capsules per dag, een half uur voor de maaltijden.

De eerste figuur hieronder vertelt dat de experimentele groep er gedurende de 8 weken dat de proef duurde in slaagde gewicht te verliezen. Het verschil tussen de experimentele groep en de placebogroep was echter niet statistisch significant. Je moet daarbij wel bedenken dat het aantal proefpersonen gering was. Het waren er slechts 32.


Combinatie van N-oleyl-phosphatidyl-ethanolamine en EGCG maakt afslankdieet makkelijker

Combinatie van N-oleyl-phosphatidyl-ethanolamine en EGCG maakt afslankdieet makkelijker


De onderzoekers vroegen de proefpersonen meerdere keren hoe ze zich voelden. Je ziet hierboven dat de suppletie geen depressieve gevoelens in de hand werkte. De tendens was dat de proefpersonen die de combinatie van EGCG en N-oleyl-phosphatidyl-ethanolamine slikten zich beter voelden. In week 4 en 8 waren die verschillen statistisch significant.

"A daily ingestion of a proprietary blend of 120 mg of NOPE and 105 mg of EGCG can enhance compliance to a low caloric diet, totalmood score, feelings of fatigue, and confusion for 4-weeks, with improved feelings of tension thereafter", concluderen de onderzoekers. "However, it does not have any significant effects on weight loss, changes in body composition, feelings of hunger, and binge eating in a group of healthy, overweight adults. The dose used in this study may have resulted in some degree of habituation following 4-weeks of supplementation."

Het onderzoek is betaald door Chemi Nutra.

Bron:
Lipids Health Dis. 2012 Oct 4;11:127.

Meer:
Glaucarubinone verlengt levensduur en verhoogt metabolisme (8-12-2012)
Voor krachtsporters is groene thee een beetje anabool (3-12-2012)
Afslanksupplement Kudzu voor minder visceraal vet (29-11-2012)