Opgeladen: 11-3-2020
Opgeborgen in: Cortisolblokkers, Muziek
Translation: Music after your workout speeds recovery (12-3-2020)

Muziek na workout versnelt herstel

Muziek na workout versnelt herstel
Door muziek kun je je beter en intensiever trainen, schreven we recent. Door intensieve en energieke muziek, tenminste. Meditatieve en rustgevende muziek met gorgelende synthesizers en een gelobotomiseerde piano of panfluit is, ehm, minder effectief. [YouTube] Maar juist dat soort muziek kan voor sporters weer nuttig zijn op een hele andere manier. Het kan hun herstel versnellen.

Hartslag
Dat muziek na intensieve fysieke inspanning het lichaam sneller weer tot rust laat komen, is niet nieuw. In 2008 publiceerden sportwetenschappers van Nanjing Institute of Physical Education bijvoorbeeld een onderzoek waarin, na fysieke inspanning, de hartslag van proefpersonen sneller normaliseerde als proefpersonen luisterden naar ontspannende muziek. [Sports Med Phys Fitness. 2008;48(1):102-6.]

Studie
In 2017 verscheen in Medicine & Science in Sports & Exercise een humane studie van bewegingswetenschappers van Brunel University London, waarin ze het effect van muziek op cortisolspiegel bestudeerden. Cortisol is een hormoon dat tijdens inspanning of andere vormen van fysieke stress energie vrijmaakt voor de spieren, maar daarna spiergroei in de weg kan zitten. We vertellen je niks nieuws.

De Britten lieten 42 sportieve studenten - 21 mannen, 21 vrouwen - zich eerst uit de naad fietsen, en vervolgens 30 minuten in een gezapig tempo doorpeddelen. Active recovery, noemen bewegingswetenschappers dat.

De onderzoekers herhaalden dat protocol drie keer. De ene keer luisterden de onderzoekers niet naar muziek, de andere keer luisterden ze naar stimulerende high tempo-muziek en weer een andere keer naar rustgevende muziek.

Resultaten
Als de proefpersonen tijdens hun active recovery luisterden naar rustgevende muziek, voelden zichzelf eerder rustig worden, vertelt de figuur hieronder.


Muziek na workout versnelt herstel


Muziek na workout versnelt herstel


De Britten bepaalden in het speeksel van de proefpersonen de concentratie cortisol, en zagen dat tijdens de active recovery-fase de stijging cortisolconcentratie minder hoog opliep als de studenten naar rustgevende muziek luisterden.

Conclusie
"The present findings indicate that music of a slow, sedative nature can expedite the recovery processes that follow strenuous physical exercise and is particularly beneficial in terms of downregulating affective arousal", resumeren de Britten.

Bron:
Med Sci Sports Exerc. 2018;50(4):739-46.

Meer:
Muziek met meer volume voor meer kracht (7-3-2020)
Intensievere krachttraining door muziek waarvan je houdt (6-3-2020)
Je traint beter door muziek met 190 bpm (1-3-2020)
Muziek verbetert sportprestaties (7-5-2013)


Natuurlijke omgeving verlaagt cortisolspiegel Sporters die genoeg drinken maken minder cortisol aan Stop met Facebook, verlaag je cortisol

Natuurlijke omgeving verlaagt cortisolspiegel
Last van stress? Ga de natuur in. Hoe langer je verblijft in een natuurlijke en groene omgeving, hoe verder je cortisolspiegel zakt, schrijven psychologen van de University of Michigan in Frontiers in Psychology.

Sporters die genoeg drinken maken minder cortisol aan
Voetballers die voldoende drinken voor een training of wedstrijd, maken na die wedstrijd minder van het spierslopende stresshormoon cortisol aan dan voetballers die net een beetje te weinig drinken.

Stop met Facebook, verlaag je cortisol
Als Facebookgebruikers het sociale medium de rug toekeren, maakt hun lichaam prompt minder cortisol aan.