31.01.2004

Rechter: Muscle Marketing moet campagne creatineserum stoppen

Een Californische rechter heeft de maker van 'creatineserum' bevolen zijn campagne te staken. Muscle Marketing mag niet meer beweren dat zijn vloeibare creatine beter werkt en veiliger is dan de creatine in poedervorm. Daarmee is een juridische strijd van twee jaar tot een einde gekomen.

Het supplementenbedrijf Muscle Marketing, in 1995 opgezet door Amir Zeibak en de farmacognost Mostafa Omar, maakt een vloeibare creatine waaraan al een fosfaatgroep vastzit. Creatine werkt in het lichaam als een accu: cellen laden de creatinemoleculen op door er fosfaat aan te plakken, en de creatine geeft dat fosfaat weer af als de cel dat nodig heeft. Het bedrijf noemt de nieuwe creatine Creatine Phosphate Complex.

Doordat die fosfaatgroep alvast aan de creatine is geplakt, beweert Muscle Marketing, wordt de creatine effectiever. Daarnaast neemt het lichaam vloeibare creatine beter op, waardoor de belasting voor de nieren en de kans op bijwerkingen minder is. Tevens is de creatine zo stabiel dat hij jarenlang goed blijft. Aldus Muscle Marketing.

Rechter: Muscle Marketing moet campagne creatineserum stoppen
Of dat allemaal waar is, dat is nog maar de vraag. Muscle Marketing gooit als 'bewijs' de reputatie van Mostafa Omar in de strijd, die ook een stabiele vorm van vitamine C voor kosmetische producten zou hebben gemaakt. Maar hoe het Creatine Phosphate Complex er precies uitziet wil Muscle Marketing niet zeggen.

Volgens de Amerikaans-Duitse creatinefabrikant Degussa, maker van het creatinepreparaar Creapure, zuigt Muscle Marketing de wonderbare werking van zijn vloeibare creatine uit zijn duim. "Dit is een vies spelletje", vertelde een manager van Degussa een paar jaar terug. "Er is geen stabiele vloeibare creatine op de markt. Het wordt tijd dat we hier iets aan doen." Degussa daagde Muscle Marketing 15 februari 2002 voor de rechter.

Muscle Marketing was niet onder de indruk. "Onze concurrenten zijn jaloers op ons", zei Amir Zeibak op een symposium. "Daarom doen ze dit."

Om sterker te staan liet Degussa de effecten van het creatineserum op vrijwilligers onderzoeken door Richard Kreider van Baylor University. Kreider presenteerde de resultaten in het voorjaar van 2003 op een congres. Hij had zijn proefpersonen vijf dagen achter elkaar dagelijks creatinepoeder, of vijf milliliter creatineserum, of een nepsupplement gegeven.

De hoeveelheid creatine en het energiemolecuul ATP in de spieren van de proefpersonen die creatineserum kregen veranderde niet, ontdekte Kreider - ook niet toen hij de dagelijkse dosis verhoogde tot veertig milliliter serum. Het creatinepoeder werkte echter wel en verhoogde de creatineconcentratie met 28 procent.

Muscle Marketing reageerde daarop in de rechtzaal met een counterclaim: Degussa moest zijn mond houden, want creatinepoeder werkt niet. Het lichaam neemt het, aldus Muscle Marketing, gewoon niet op. Enkele maanden later, vroeg in 2004, veegde de rechter dat bezwaar van tafel. Hieronder zie je een stukje van het document.


Rechter: Muscle Marketing moet campagne creatineserum stoppen


MMUSA staat voor Muscle Marketing USA. Zoals je aan de laatste regels ziet is dit een schikking. De grote man achter het creatineserum, Mostafa Omar, heeft niet bekend iets fout te hebben gedaan en ontsnapt aan vervolging. Ook mag Muscle Marketing nog steeds zijn creatineserum verkopen. Wat Muscle Marketing niet mag is vertellen dat creatineserum veiliger en beter is dan gewone creatine.

Muscle Marketing heeft de uitspraak van het hof in persberichten gepresenteerd als een overwinning. PR Newswire bracht de mededeling van Muscle Marketing dat niet Degussa, maar Muscle Marketing het conflict had gewonnen. 'Muscle Marketing USA Media Advisory: California Judge Dismisses Degussa Bioactive Claim'.

"Ik ben blij dat het erop zit", zegt Muscle Marketingbons Amir Zeibak in dat bericht. "We kunnen nu weer doorgaan met onze opdracht: de wereld de voordelen te brengen van ons stabiele en veilige creatineserum. Nou hoeven we ons niet meer te laten afleiden door juridisch gekissebis. We komen met nog veel meer doorbraken. Hou ons maar in de gaten. We zijn nog maar net begonnen."

Bronnen:
1. Degussa announces victory in creatine case. NutraIngredients.com, 28-1-2004.
2. Degussa creatine case one step closer to victory. NutraIngredients.com, 23-10-2003.
3. Competing in the sports industry - Degussa BioActives has its say. NutraIngredients.com, 17-6-2002.
4. Degussa BioActives sues creatine competitor. NutraIngredients.com, 29-8-2002.
5. Creatine supplement found ineffective. NutraIngredients.com, 28-4-2003.
6. Degussa v MM in creatine war. NutraIngredients.com, 11-7-2003.
7. Degussa BioActives Sales US, Inc., Formerly Known as Traco Labs, Inc. Plaintiff v. Muscle Marketing USA Inc., et al., Defendants. In the United States District Court for the Central District of California Case no. 02-01390 RGK (Ex). January 13, 2004.
8. Muscle Marketing USA Media Advisory: California Judge Dismisses Degussa Bioactive Claim. PR Newswire, 12-1-2004.
9. James O'Byrne. Sports Nutrition Experts Gather on Coronado Island. Nutros.com, issue 9.

Meer:
Magnesiumcreatine breekt vet af - toch? (22-10-2003)