10.11.2011

Mix van propionyl-L-carnitine en L-arginine verbetert erectie

Geef mannen met erectieproblemen elke dag 250 mg propionyl-L-carnitine [structuurformule hieronder] en 2500 mg L-arginine, en hun seksleven verbetert. Dat ontdekten onderzoekers van de Sapienza University of Rome toen ze proeven deden met 54 mannen van 35-75 jaar.

Studie
In het Italiaanse onderzoek, dat binnenkort in Andrologia verschijnt, kregen de mannen een poeder waarin behalve carnitine en arginine ook nog 20 mg van de vitamine B3-analoog niacine zat. Dat is niet veel; in een multivitamine zit meestal meer. De mannen losten het poeder op in een glas water en dronken dat op. De leverancier van het poeder was Sigma-Tau, een fabrikant van carnitine-analogen. De naam van die fabrikant duikt opvallend vaak op in studies naar de positieve gezondheidseffecten van carnitine.

In het Andrologia-artikel staat niet wie het Italiaanse onderzoek heeft betaald.

L-Arginine is een precursor van NO. NO verhoogt in de bloedvaten de activiteit van het enzym guanylate cyclase, dat op zijn beurt de concentratie cyclic guanosine monophosphate [cGMP] verhoogt. CGMP laat bloedvaatwanden zich ontspannen. Erectiemedicijnen als sildenafil en tadalafil werken via cGMP.

Propionyl-L-Carnitine
Carnitine-analogen, al of niet in combinatie met niacine, stimuleren de verbranding van vetzuren in cellen, en dus ook in de cellen van de vaatwanden. Daardoor ontstaan er minder vrije radicalen en worden de bloedvaten soepeler. Zo versterkt carnitine de werking van L-arginine. In theorie.

Resultaten
En verhip, dat gebeurt nog ook. Na 3 maanden suppletie nam de gemiddelde erectiescore [IIEF] toe van 15 tot 20. Dat betekent dat de gemiddelde man in deze studie aanvankelijk een "gemiddelde tot matige" erectiestoornis had, en dat die door suppletie veranderde in een "milde" erectiestoornis. Een IIEF van 22-25 geldt als gezond.


Mix van propionyl-L-carnitine en L-arginine verbetert erectie


Mix van propionyl-L-carnitine en L-arginine verbetert erectie


Het merendeel van de proefpersonen zou het supplement het liefst blijven gebruiken. Bijwerkingen kwamen weinig voor.

Conclusie
"In addition to first-line treatment in selected patients, the formulation tested may have a role as adjuvant therapy", concluderen de onderzoekers.

Bron:
Andrologia. 2012 May;44 Suppl 1:600-4.

Meer:
Sekssupplement met L-arginine en ginkgo werkt bij vrouwen (10-9-2011)
Recept voor een sekssupplement dat werkt (29-8-2011)
Studie: erectiesupplement met L-arginine en pycnogenol werkt (een beetje) (15-8-2011)