14.08.2011

Mix van curcumin, isoflavonen en androgenen beschermt prostaat

Tegelijkertijd je androgeenspiegel verhogen en je prostaat beschermen. Het klinkt merkwaardig, want in de medische literatuur zijn 'androgenen' en 'kans op prostaatkanker' praktisch synoniem, maar volgens urologen van Teikyo University in Japan kan het. Volgens hun reageerbuisonderzoek met menselijke prostaatkankercellen beschermen curcumin [structuurformule hieronder], de isoflavonen in soja en androgenen samen tegen prostaatkanker.

Prostaatkanker en voeding
Er zijn aanwijzingen dat natuurlijke fenolen mannen kunnen beschermen tegen prostaatkanker. Het toedienen van een enkel polyfenol in extreem hoge doses werkt maar een beetje of zelfs helemaal niet, maar een dieet of suppletie met verschillende polyfenolen in min of meer normale hoeveelheden werkt waarschijnlijk wel.

Curcumin
De onderzoekers lieten hun prostaatkankercellen dobberen in vloeistoffen met oplopende concentraties curcumin, samen met een verbinding die paars wordt naarmate de cellen vitaler zijn. Hoe hoger de concentraties, des te minder vitaal werden de cellen. [Vierkantjes] Dat proces verliep wat vlotter met 10 micromol isoflavonen [driehoekjes] of 20 micromol isoflavonen [ruitjes].


Mix van curcumin, isoflavonen en androgenen beschermt prostaat


Mix van curcumin, isoflavonen en androgenen beschermt prostaat


Androgenen plus fenolen
Nou staan prostaatcellen in het menselijk lichaam ook bloot aan androgenen als testosteron en - vooral - de androgene testosteronmetaboliet DHT. De onderzoekers wilden dus ook graag weten wat hun polyfenolenmix doet in combinatie met androgenen. Daarom stelden ze hun prostaatcellen ook 2 dagen bloot aan het extreem krachtige methyltrenbolone [R1881].

De onderzoekers bepaalden vervolgens de aanmaak van enzymen en andere eiwitten die een rol spelen in het ontstaan of voorkomen van prostaatkanker. Ze helpen beschadigd DNA repareren. Hoe dikker de veeg hierboven, des te groter de concentratie van dat eiwit. De concentratie van reparatie-eiwitten als p-Chk2 [p staat voor gefosforyleerd], p53 en gamma-H2AX steeg, die van PSA nam af. PSA is een prostaatkankereiwit. Hoe meer PSA er in het bloed van mannen circuleert, des te slechter is hun prostaat er aan toe. Zoals je ziet reduceert de combinatie van een androgeen, curcumin en isoflavonen de concentratie PSA.

PARP staat voor poly (ADP-ribose) polymerase. PARP laat cellen zelfmoord plegen als die niet meer gerepareerd kunnen worden. Het eiwit voorkomt dus dat die cellen veranderen in kankercellen, en doodt cellen die al kankercellen zijn geworden. Je ziet hieronder hoe het androgene DHT en de mix van isoflavonen en curcumin samen het zelfmoordeiwit activeren.


Mix van curcumin, isoflavonen en androgenen beschermt prostaat


Conclusie
"A combined treatment of soy isoflavones and curcumin additively induced a DNA damage response in cultured prostate cancer cells", besluiten de Japanners. "In addition, testosterone enhanced signals of DNA damage response markers induced by curcumin treatment. Our findings suggest a potential protective effect of curcumin treatment against prostate carcinogenesis."

Bron:
Cancer Sci. 2011 Feb;102(2):468-71.

Meer:
Beschadigde spieren herstellen sneller door curcumin (8-5-2011)
Curcumin eigenlijk niet antikatabool, maar anabool (1-5-2011)
Kurkuma remt omzetting van aminozuren in glucose (10-4-2011)