04.07.2013

Misschien kun je leucine stacken met HMB

Misschien kun je leucine stacken met HMB
Als je een beetje weet hebt van sportsupplementen klinkt het als een slecht idee: het combineren van leucine en HMB om de spiergroei te maximaliseren. Omdat HMB een metaboliet van leucine is, is het onwaarschijnlijk dat er sprake is van synergie tussen die twee. Maar volgens onderzoekers van de University of Nottingham in Engeland en McMaster University in Canada zit de wondere wereld van de spierfysiologie iets complexer in elkaar dan we altijd hebben gedacht.

Leucine & HMB
Voor krachtsporters behoren HMB en leucine tot de betere supplementen. Hun werking is bevestigd in meerdere studies, en bij normaal gebruik zijn bijwerkingen onwaarschijnlijk. HMB heeft een periode in een kwaad daglicht gestaan, maar een niet aflatende stroom van studies en positieve praktijkervaringen heeft daarin verandering gebracht.

Leucine
Spiercellen 'zien' aminozuren via leucine. Van alle aminozuren metaboliseert leucine het makkelijkste. Mogelijk 'zien' spiercellen leucine en metabolieten van leucine, zoals KIC en HMB. Stijgt de concentratie van leucine en zijn metabolieten in de spiercel [je ziet het metabolisme van leucine hieronder; klikken voor een grotere versie], dan gooit die zijn anabole machinerie in een hogere versnelling.


Misschien kun je leucine stacken met HMB


Studie
Tot nu toe zijn er geen studies gepubliceerd die de anabole effecten van HMB en leucine met elkaar vergelijken. Dus zorgden de onderzoekers daarvoor. Die in Nottingham keken naar HMB, die in Canada naar leucine.

HMB
De onderzoekers gaven niet-actieve studenten 's ochtends op de nuchtere maag 2.42 gram Free Acid HMB of 3.42 gram leucine, en monitorden vervolgens met gelabelde aminozuren de anabole activiteit in hun spieren. Zo konden ze de twee onderstaande figuren samenstellen.

Resultaten
Linksonder zie je het effect van leucine en HMB op de Myofibrillar FSR [zeg maar: de aanmaak van spiereiwitten]. Leucine verhoogde de muscle protein synthesis met 110 procent; HMB met 70 procent. Strikt genomen was het verschil tussen de spieropbouwende effecten van HMB en leucine niet statistisch significant.


Misschien kun je leucine stacken met HMB


Rechtsboven zie je het effect op de spierafbraak [MPB] van HMB. De onderzoekers keken niet naar de antikatabole werking van leucine. Ze wisten al dat leucine alleen een indirecte antikatabole werking heeft. Leucine verhoogt de aanmaak van insuline, en heeft via dat hormoon een antikatabool effect. Blokkeer je de toename van de insulinespiegel door leucine-suppletie, dan blijft er van de antikatabole prikkel van leucine geen kabouterdrolletje over. [Am J Physiol Endocrinol Metab. 2008 Sep;295(3):E595-604.]

In de spiercellen werkten leucine en HMB niet precies op dezelfde manier. Beide stoffen schakelden het anabole signaaleiwit AKT aan, maar niet op hetzelfde tijdstip en in dezelfde mate: leucine zorgde voor een forse maar kortdurende aanschakeling, HMB voor een matig-intensieve maar landurige aanschakeling.


Misschien kun je leucine stacken met HMB


Misschien kun je leucine stacken met HMB


Leucine zorgde bovendien voor een betere aanschakeling van het anabole signaalmolecuul p70S6K dan HMB.

Conclusie
Leucine en HMB maken dus allebei spiergroei makkelijker, maar ze werken waarschijnlijk niet op dezelfde manier, concluderen de onderzoekers. En dat betekent misschien dat je hun spieropbouwende kunt versterken als je leucine en HMB met elkaar combineert.

Bron:
J Physiol. 2013 Jun 1;591(Pt 11):2911-23.

Meer:
Negen kilo vetvrije massa erbij door HMB-ATP-combi (19-6-2013)
Combinatie van resveratrol en HMB verhoogt vetverbranding (11-2-2013)
Creatine plus HMB (5-8-2012)