23.09.2015

Een paar kilo minder vet en een paar kilo meer vetvrije massa na een jaar melatonine

Langdurige suppletie met een lage dosis melatonine vermindert de vetmassa met enkele kilo's, en laat de vetvrije massa tegelijkertijd met enkele kilo's toenemen. Dat ontdekten endocrinologen van Aarhus University Hospital in Denemarken. De Denen lieten vrouwen van 56-73 jaar een jaar lang elke avond 1 of 3 milligram melatonine slikken.

Melatonine
Melatonine is populair bij levensverlengers. In dierstudies leven laboratoriummuizen langer als je melatonine in hun drinkwater doet, remt melatonine de veroudering van hersencellen en voorkomt melatonine de toename van de vetmassa door veroudering.

Omdat steeds meer mensen te dik zijn, vinden de Denen vooral de effecten van melatonine op de vetmassa interessant. Het is niet precies bekend hoe melatonine de groei van vetweefsel afremt, maar in reageerbuisonderzoek maakt melatonine de vetreceptor PPAR-gamma in vetcellen minder actief, zodat vetcellen minder snel groeien. [J Pineal Res. 2010 Nov;49(4):364-72.] [J Pineal Res. 2009 Oct;47(3):221-7.] Bovendien lijkt melatonine belangrijk te zijn in de glucose/insuline-huishouding. [Eur J Pharmacol. 2009;606(1-3):61-71.]

Studie
Zou melatonine mensen kunnen helpen om slank te blijven? Die vraag wilden de onderzoekers beantwoorden met een humane studie waaraan 81 vrouwen meewerkten. De vrouwen slikten voordat ze gingen slapen een placebo, een supplement met 1 milligram melatonine of een supplement met 3 milligram melatonine.

De vrouwen hadden allemaal de eerste tekenen van botontkalking, en slikten dagelijks ook 800 milligram calcium en 20 microgram vitamine D3. De onderzoekers vroegen zich ook af of melatonine botten sterker maakt.

Resultaten
Ongeacht de dosering, de vrouwen in de melatonine-groepen verloren lichaamsvet, terwijl de vrouwen in de placebogroep lichaamsvet wonnen. Toen de proef was afgelopen, hadden de vrouwen die melatonine hadden geslikt ongeveer 5 procent van hun lichaamsvet verloren.

Tegelijkertijd was de vetvrije massa in de melatoninegroepen met meer dan 3 procent toegenomen. Die toename zal hem voornamelijk in de spiermassa hebben gezeten, zo vermoeden wij.


Een paar kilo minder vet en een paar kilo meer vetvrije massa na een jaar melatonine


Een paar kilo minder vet en een paar kilo meer vetvrije massa na een jaar melatonine


De onderzoekers ontdekten dat suppletie met melatonine het lichaam van de vrouwen gevoeliger maakte voor insuline. Hoe hoger de BMI van de vrouwen, hoe sterker het effect, vertelt de figuur hierboven.


Een paar kilo minder vet en een paar kilo meer vetvrije massa na een jaar melatonine


Melatonine
De toegenomen gevoeligheid voor insuline was misschien het gevolg van een toename van de afgifte van adiponectin door de vetcellen.

Conclusie
"We demonstrated that small doses of melatonin (1 and 3mg/d) have beneficial effects on body composition in terms of reduced fat mass and borderline significantly increased lean mass in post-menopausal women", schrijven de onderzoekers.

"Our findings may be explained by a melatonin-driven increase in osteogenesis resulting in decreased adipogenesis. On the basis of our study, melatonin may be an interesting therapeutic agent for future treatment strategies against osteoporosis and age-related changes in body composition."

Bron:
Clin Endocrinol (Oxf). 2016 Mar;84(3):342-7.

Meer:
Dierstudie: combinatie melatonine en lichaamsbeweging beschermt tegen Alzheimer (6-7-2014)
De optimale dosering melatonine: 0.3 mg (2-7-2014)
Rood licht verhoogt aanmaak melatonine in topsporters en maakt ze fitter (17-3-2013)