27.02.2013

Als je minder gaat slapen, stijgt je sterftekans

Als je minder gaat slapen, verdubbelt je sterftekans
Als je merkt dat je hoeveelheid slaap per nacht gaat afnemen, neem dan maatregelen en zorg ervoor dat je wel aan 7-8 uur slaap per nacht komt. Als je dat niet doet, dan kan je kans op een dodelijke hartaanval verdubbelen. Dat ontdekten epidemiologen van University College London.

Slapen is gezond
Gezondheidswetenschapper zijn zich de laatste vijf jaar gaan realiseren dat slaap net zo belangrijk is als voeding en beweging. Dat zuigen ze niet uit hun gezondheidswetenschappelijke duim, maar dat baseren ze op een alsmaar hoger wordende stapel studies. Naarmate je beter slaapt heb je meer weerstand tegen virussen, maak je meer testosteron aan, bouwt je lichaam makkelijker spiermassa op, word je minder snel dik, kan je lichaam meer zuurstof opnemen - en ben je ook nog aantrekkelijker. O ja. En je leeft langer, als je goed slaapt.

Studie
Als slaap zo gezond is, dan zou je verwachten dat een verandering van je slaapgedrag gevolgen heeft voor de kans de je het loodje legt, beredeneerden de auteurs van de studie waarover dit stukje gaat. Omdat je zoiets pas zeker weet als je het ook kunt aantonen, volgden de onderzoekers een groep van tienduizend Britse ambtenaren bijna dertig jaar lang. Het waren trouwens voornamelijk mensen die zittend werk deden. Die hebben minder slaap nodig dan mensen met fysiek werk of sporters.

In de periode van 1985-1988 bepaalden de onderzoekers hoeveel uren slaap de ambtenaren per nacht hadden [Phase 1], en in 1992-1993 deden ze dat nog een keer [Phase 3]. De onderzoekers volgden de deelnemers tot 2004.

Resultaten
Zo konden de onderzoekers de tabel samenstellen die je hieronder ziet. Klik erop, en er verschijnt een grotere figuur.

Toen de onderzoekers keken of er een verband was tussen de slaapduur van de ambtenaren en hun sterftekans, hadden ze beide keren beet. Een nachtrust van 7 uur was optimaal, zagen ze. Bij ambtenaren die vijf uur of minder sliepen, en bij ambtenaren die 9 uur of meer sliepen, was sprake van een aanmerkelijke verhoging van de sterftekans.

Via welk mechanisme veel slapen de sterftekans zou moeten verhogen weten we niet, en veel epidemiologen vermoeden dat het gaat om een schijnverband. Mensen die kanker hebben overleefd slapen meer, net als depressieve mensen of werklozen. Werkloosheid, depressie en kanker verhogen de sterftekans.


Als je minder gaat slapen, verdubbelt je sterftekans


Vervolgens keken de Britten naar veranderingen van de hoeveelheid slaap, en maakten ze de tabel waarvan je hieronder een deel ziet. Klik voor de integrale versie.


Als je minder gaat slapen, verdubbelt je sterftekans


Als de deelnemers aanvankelijk 5-6 uur sliepen, en meer gingen slapen, dan zakte hun sterftekans. Sliepen de deelnemers 6-8 uur per nacht, en gingen ze minder slapen, dan nam hun sterftekans toe met zestig procent. Hun kans op een dodelijke hartaanval verdubbelde zelfs.

Als de ambtenaren al voldoende sliepen, en nog meer gingen slapen, dan steeg hun sterftekans ook. Dit keer steeg vooral de kans op dood door andere factoren dan hart- en vaatziekten. Hoe meer slapen ongezond kan zijn, dat weten de onderzoekers niet. Maar daarover hebben we het al gehad.

Bron:
Sleep. 2007 Dec;30(12):1659-66.