14.03.2012

Methylhexanamine werd een sportsupplement dankzij een tikfout

Het juridische gevecht rond het stimulerende methylhexanamine verhardt. Terwijl producenten van producten met methylhexanamine werken aan studies die moeten aantonen dat methylhexanamine veilig is, ruiken Amerikaanse law firms bloed. De rechtszaken zijn begonnen.

Na een paar sterfgevallen - die misschien het gevolg zijn van het gebruik van methylhexanamine - rommelt het rondom methylhexanamine, een bedrieglijk eenvoudige verbinding met een onverwachte adrenaline-achtige werking. De VS en de EU overwegen een verbod, en Amerikaanse consumenten eisen een schadevergoeding van makers van supplementen met de omstreden stof.

Methylhexanamine
Sinds november 2011 loopt er in de VS een zaak tegen BPI Sports [nutraingredients-usa.com 17-Nov-2011] en in december van dat jaar viel ook USPlabs, de producent van Jack3d en OxyElite Pro, in de prijzen. [nutraingredients-usa.com 20-Dec-2011] In februari 2012 kreeg zelfs de supplementenwinkelketen GNC een zaak aan zijn broek. [nutraingredients-usa.com 22-Feb-2012]

Al die zaken zijn class suits. Ze zijn aangespannen door advocaten namens groepen consumenten die makkelijk geld willen verdienen zich beduveld voelen door de makers van hun supplementen. De bedrijven zouden verzwijgen dat methylhexanamine op de dopinglijst staat en gevaarlijk is - en ook nog eens jokken dat methylhexanamine een natuurlijke verbinding is. Hieronder zie je een stukje tekst uit de aanklacht tegen USPlabs. [Case No. EDCV11-02015 VAP (SPx) Filed: 19-12-2011] [Offline]


Methylhexanamine werd een sportsupplement dankzij een tikfout


Toen methylhexanamine op de markt kwam, labelden supplementenbedrijven de verbinding aanvankelijk als geranamine. Die naam refereerde aan de herkomst van de stof, aldus de bedrijven. Methylhexanamine zou een bestanddeel zijn van geraniumolie. Dat baseerden de supplementenbedrijven uit een Chinese studie uit 1996. [Journal of Guizhou Institute of Technology 1996, 25, 82.]

Of methylhexanamine nu wel of niet in geraniumolie voorkomt is niet onbelangrijk. Volgens de wetgeving van de meeste landen mogen alleen natuurlijke stoffen, die je ook in voedingsmiddelen kunt tegenkomen, als supplement worden verkocht.

Dat Chinese onderzoek is echter de enige analyse die methylhexanamine als bestanddeel van geraniumolie noemt. Andere analyses vinden de stof niet. Dat was voor de American Herbal Products Association in juli 2011 voldoende aanleiding om in zijn code vast te leggen dat methylhexanamine niet op het etiket van producten mag staan als "geranium oil or as any part of the geranium plant". [American Herbal Products Association. Code of Ethics & Business Conduct. July 2011.] [Offline]

Analisten van de Australische overheid publiceerden in het najaar van 2011 een studie in Drug Testing & Analysis waarin ze nog eens goed keken naar de aanwezigheid van methylhexanamine in een half dozijn commercieel verkrijgbare types geraniumolie. Uitkomst: nada.

Daarna pakten de Australiërs er nog eens die ene Chinese studie uit 1996 bij, de enige wetenschappelijke bron voor de bewering dat methylhexanamine van nature voorkomt in geraniumolie. En toen deden de onderzoekers een interessante ontdekking.


Methylhexanamine werd een sportsupplement dankzij een tikfout


De Chinezen hadden helemaal geen methylhexanamine in geraniumolie gevonden, maar methylhexanamide. In hun tabellen stond het goed, maar toen ze hun verhaal uitschreven hadden ze een tikfout gemaakt. "It is apparent that few have read this paper critically", aldus de Australiërs.

USPlabs houdt echter voet bij stuk. Het bedrijf zegt op zijn website - in een PDF met het beeldmerk van het particuliere onderzoekslab Cantox - dat het zelf analyses heeft laten uitvoeren waaruit wel degelijk blijkt dat er methylhexanamine in geraniumolie zit. Maar die analyses kan het niet laten zien.

"USPlabs is currently in the process of having these data prepared for and submitted to peer-reviewed journals for publication", aldus de producent. "As you are well aware, this process can take several months to over a year from the time of submission to publication. Because highly respected peer-reviewed journals have strict policies which prohibit the dissemination/publication of data prior to publication in the journal, USPlabs is unable to release data prior to publication."

Heel slim.

Naschrift 15-8-2012: De studie waarover USPlabs hierboven rept is inmiddels gepubliceerd. [Analytical Chemistry Insights 2012:7 4758.]

Naschrift 30-12-2012: In Nederland is DMAA officieel niet meer op de markt. De EU heeft DMAA in de ban gedaan.

Bron:
Drug Test Anal. 2011 Nov-Dec;3(11-12):873-6.

Meer:
Studie: bijna verboden afslanksupplement OxyElite Pro werkt (9-3-2012)
Dit is nou methylhexanamine (18-11-2010)