12.12.2014

Met deze truc bouwen vrouwelijke krachtsporters veertig procent meer spieren op

Jonge vrouwen die aan krachttraining doen, kunnen hun spiergroei versnellen als ze slim gebruik maken van hun menstruele cyclus. Dat ontdekten sportwetenschappers van Ruhr-University Bochum in Duitsland. Als vrouwen hun workouts concentreren in de folliculaire fase van hun cyclus, en wat minder vaak trainen tijdens de luteale fase, dan bouwen ze meer spiermassa en meer spierkracht op.

Studie
Tijdens de folliculaire fase van de menstruele cyclus hebben vrouwen meer testosteron en meer estradiol in hun bloed dan tijdens de luteale fase. Sportwetenschappers vermoedden al geruime tijd dat vrouwelijke atleten van die hormonale schommelingen gebruik kunnen maken.


Met deze truc bouwen vrouwelijke krachtsporters meer spieren opJe zou verwachten dat vrouwen tijdens de folliculaire makkelijker herstellen van trainingen. Om te achterhalen of dat echt zo is, deden de onderzoekers een experiment met 20 vrouwen van gemiddeld 25 haar. De vrouwen hadden een regelmatige cyclus en gebruikten geen anticonceptiemiddelen.

De vrouwen trainden hun benen op een leg-press-machine. Ze trainden hun linker- en rechterbeen apart.

De vrouwen trainden hun ene been vooral tijdens de folliculaire fase. Per cyclus: 8 keer tijdens de folliculaire fase, en 2 keer tijdens de luteale fase. [FT]

De vrouwen trainden hun andere been vooral tijdens de luteale fase. Per cyclus: 8 keer tijdens de luteale fase, en 2 keer tijdens de folliculaire fase. [LT]

Het experiment duurde 5 menstruele cycli.

Resultaten
Toen de proef was afgelopen, hadden de vrouwen in hun been dat ze vooral tijdens de folliculaire fase hadden getraind 46 procent meer spiermassa en 42 procent meer spierkracht opgebouwd dan in hun andere been.


Met deze truc bouwen vrouwelijke krachtsporters meer spieren op


Met deze truc bouwen vrouwelijke krachtsporters meer spieren opConclusie
"We recommend that eumenorrheic females without oral contraception base the periodization of strength training on their individual menstrual cycle", schrijven de onderzoekers.

Bron:
Springerplus. 2014 Nov 11;3:668. eCollection 2014.

Meer:
Menstruele cyclus bepaalt hoe vermoeiend training is (18-12-2012)