18.12.2012

Menstruele cyclus bepaalt hoe vermoeiend training is

Menstruele cyclus bepaalt hoe vermoeiend training is
Als je de allereerste keer dat je in de gym je gezicht laat zien je training vermoeiend en pijnlijk vindt, dan is volgens bewegingswetenschappers de kans groot dat het bij die ene keer blijft. Om die reden kunnen vrouwen die willen gaan sporten beter niet op de eerste dagen van hun menstruele cyclus met hun nieuwe gewoonte beginnen, ontdekten psychologen van de University of New Mexico.

De menstruele cyclus heeft invloed op het prestatievermogen van vrouwen, vermoeden onderzoekers, maar hoe dat verband er precies uitziet is in elke studie weer anders. Vandaar dat de psychologen besloten tot een eigen onderzoek.

De onderzoekers lieten 117 niet-sportieve vrouwen op de treadmill 30 min achtereen rennen met een intensiteit van 65 procent van hun maximale zuurstofopname. Na 10, 20 en 30 min vroegen de onderzoekers de vrouwen hoe moe ze zich voelden en in welke mate ze de inspanning als pijnlijk ervoeren.

De onderzoekers bepaalden op welk punt van hun cyclus de vrouwen zaten. Waren ze ongesteld - en zaten ze dus in dag 1-5 van hun cyclus - dan kregen ze het predikaat Early Follicular. Zaten ze in dag 9-15 of 18-34, dan waren ze respectievelijk Late Follicular of Luteal. De onderzoekers hadden de vrouwen in dag 6-8 en dag 16-17 [tijdens de eisprong] uit hun sample geknikkerd, net als de vrouwen met een afwijkende cyclus.


Menstruele cyclus bepaalt hoe vermoeiend training is


De onderzoekers maakten ook een onderscheid tussen vrouwen die anticonceptiemiddelen gebruikten en vrouwen die dat niet deden.

De eerste figuur hieronder vertelt je dat, in de groep die geen anticonceptiemiddelen gebruikte, de Early Follicular-vrouwen sneller moe werden dan de vrouwen in de andere fases van de cyclus.

In de groep die wel anticonceptiemiddelen gebruikte, was het verband minder sterk.


Menstruele cyclus bepaalt hoe vermoeiend training is


Menstruele cyclus bepaalt hoe vermoeiend training is


Linksboven zie je dat, in de groep die geen anticonceptiemiddelen gebruikte, de Early Follicular-vrouwen de inspanning sneller als pijnlijk gingen ervaren dan de vrouwen in de andere fases. En weer was het verband minder sterk bij de vrouwen die wel anticonceptiemiddelen slikten.

"These findings can be used in planning the optimal timing of interventions targeted at increasing exercise behavior in sedentary women", aldus de psychologen.

Bron:
J Womens Health (Larchmt). 2011 Mar;20(3):439-46.

Meer:
Fase in menstruele cyclus bepaalt of vrouwen op gezonde mannen vallen (13-12-2012)
Fase in menstruele cyclus bepaalt of vrouwen op behaarde mannen vallen (6-3-2010)