Opgeladen: 26-9-2018
Opgeborgen in: Preventie en overleven van kanker, Vitamines, Vitamine B
Translation: Megadose pantethine inhibits tumor growth (27-9-2018)

Megadosis pantethine halveert tumorgroei in dierstudie

Pantethine is een bijzondere vorm van vitamine B5, waarvan onderzoekers hopen dat hij in sommige gevallen een alternatief is voor de cholesterolverlagende statines. Oncologen van de Johns Hopkins University School of Medicine publiceerden in 2016 in Frontiers in Oncology een dierstudie die suggereert dat pantethine misschien ook bij de bestrijding van kanker een rol kan hebben. In hun onderzoek reduceerde de vitamine in ieder geval de groei van eierstoktumoren. En we zeggen het er maar meteen bij: nee, dit onderzoek werd niet gesponsord door een fabrikant van supplementen.

Studie
De onderzoekers implanteerden een stukje van een Ovcar-3-eierstoktumor in de eierstokken van muizen. Toen de tumoren volgens MRI-scans ongeveer 100 kubieke millimeter groot waren, gingen de onderzoekers de helft van hun proefdieren behandelen met pantethine. Dat hield in dat ze dagelijks een fikse dosis pantethine direct in de dunne darm van de muizen injecteerden.

Als de muizen volwassen mensen waren geweest, hadden ze dagelijks ongeveer 5-6 gram pantethine gekregen. Bij orale toediening zou dat nog enkele grammen meer zijn geweest. Die dosis ligt een factor 10 boven de hoogste doses die tot nu zijn uitgeprobeerd in humane studies. Don't try this at home.


Megadosis pantethine halveert tumorgroei in dierstudieResultaten
De toediening van de megadosis pantethine halveerde de groei van de tumor, en verminderde bovendien het aantal uitzaaiingen naar de longen en de lever - en als gevolg daarvan ook de kans op de ophoping van vocht in de buik [ascites].


Megadosis pantethine halveert tumorgroei in dierstudie


Megadosis pantethine halveert tumorgroei in dierstudie


Megadosis pantethine halveert tumorgroei in dierstudiePantethine had geen invloed op de hoeveelheid Ki67 in de tumor, zie je hierboven. Dat is een merker voor celdeling. Wel verhoogde pantethine de activiteit van het zelfmoordeiwit caspase-3.

Hieronder zie je hoe pantethine misschien de groei van de tumoren vertraagt. De onderzoekers vonden in de tumoren minder fosfatidylcholine. Cellen, en dat geldt zeker voor kankercellen, hebben dat bouwsteentje nodig voor hun membranen.


Megadosis pantethine halveert tumorgroei in dierstudieDe onderzoekers vonden geen bijwerkingen.

Conclusie
"Pantethine represents a novel potential therapeutic option in patients with ovarian cancer, since it is a well-known and well-tolerated molecule", concluderen de onderzoekers. "Further in vivo preclinical studies are needed to confirm the beneficial role of pantethine in ovarian cancer and to better understand its mechanism of action."

Bron:
Front Oncol. 2016 Nov 16;6:244.

Meer:
Vitamine B5 voert het immuunsysteem op (24-9-2018)
Als een verbetering van je dieet je cholesterol niet verlaagt, dan is er nog pantethine (19-5-2018)
De levensverlengende eigenschappen van vitamine B5 (13-10-2017)


Vitamine B5 bestrijdt acne

Vitamine B5, de testosteronvitamine

Forse dosis vitamine B5 versnelt herstel beschadigde pees

Vitamine B5 bestrijdt acne
Overal en nergens kun je lezen dat vitamine B5 helpt tegen acne. En dat zou wel eens kunnen kloppen, zo concluderen wij - de onnozele en naïeve samenstellers van dit gratis webmagazijn - na lezing van deze humane studie.

Vitamine B5, de testosteronvitamine
Vitamine B5 - andere naam: pantothenic acid - is volgens deze dierstudie betrokken bij de aanmaak van testosteron.

Forse dosis vitamine B5 versnelt herstel beschadigde pees
Een forse dosis vitamine B5 - alias pantotheenzuur - versnelt de genezing van wonden. Dat ontdekten onderzoekers van het Franse instituut Inserm in de vroege jaren tachtig van de vorige eeuw.