03.05.2013

Megadosis magnesiumsulfaat verhoogt testosteronspiegel in dierstudie

Magnesiumsuppletie verhoogt de testosteronspiegel, en een magnesiumrijk dieet helpt in ouderen de testosteronspiegel op peil houden. Maar natuurlijk is er ook zoiets als teveel magnesium. Als je teveel magnesium binnenkrijgt, bijvoorbeeld in de vorm van magnesiumsulfaat, dan werkt dat averechts. Want overal waar "te" voor staat, dat is n... Pardon? Wat zegt u nu? Klopt dat niet? Valt dat reuze mee?

Megadosis magnesiumsulfaat verhoogt testosteronspiegel in dierstudie
Over de effecten van een overmatige inname van magnesium op de aanmaak van steroide hormonen en zaadcellen is nog niet zoveel bekend. Omdat ze die leemte in de kennis wilden invullen deden endocrinologen van de University of Calcutta een proef met jongvolwassen mannelijke ratten. Die kregen gewoon voer, of voer dat voor 0.5, 1.0 of 1.5 gewichtsprocent uit magnesiumsulfaat bestond.

Als je de doses van de onderzoekers omrekent naar mensen, dan kom je uit op doseringen in de orde van grootte van 3-10 gr magnesiumsulfaat per dag. Don't try this at home, folks.

Tot hun verrassing vonden de onderzoekers geen negatieve effecten op de testosteronspiegel. Sterker, die steeg alleen maar [derde figuur hieronder]. Dat kwam omdat de overmaat aan magnesiumsulfaat in de testes de enzymen 3-beta-HSD [eerste figuur hieronder] en 17-beta-HSD [tweede figuur] harder liet werken.


Megadosis magnesiumsulfaat verhoogt testosteronspiegel in dierstudie


Megadosis magnesiumsulfaat verhoogt testosteronspiegel in dierstudie


De fikse doses magnesiumsulfaat hadden geen effect op de zaadkwaliteit. De concentratie TBARS - een merker voor de activiteit van vrije radicalen - steeg, maar niet significant. Vrije radicalen verhogen in fundamentele studies de afgifte van stresshormonen door de bijnier, maar de onderzoekers konden geen effect op de concentratie corticosteroidhormoon ontdekken.

Wel was er sprake van een stijging van de concentratie LH, een stuurhormoon dat de testes testosteron laat produceren. De tabel hieronder is niet compleet. Als je er op klikt verschijnt een integrale versie.


Megadosis magnesiumsulfaat verhoogt testosteronspiegel in dierstudie


De magnesiumspiegel nam in deze studie, als je hem afzet tegen de inname van magnesiumsulfaat, maar weinig toe. De opname van magnesium in deze studie was kennelijk beroerd.

Hadden de onderzoekers een andere, beter opneembare vorm van magnesium gebruikt dan sulfaat, dan hadden ze wellicht andere resultaten behaald. Misschien nog positievere. Of misschien uitgesproken negatieve.

Bron:
Indian J Exp Biol. 2013 Jan;51(1):37-47.

Meer:
Meer magnesium, meer testosteron en IGF-1 (22-6-2011)
Epidemiologische studie: meer spierkracht door meer magnesium (29-9-2009)
Meer magnesium, meer vrij testosteron (6-11-2008)