05.06.2011

Meer mans met hybride eiwitshake

Met de lancering van Fast Matrix Protein Blend door BdM Nutrition is de opmars van de hybride eiwitpreparaten ook in de sportvoeding begonnen. Verbeterde technologie heeft het smaakverschil met de reguliere eiwitsupplementen laten verdwijnen, en hybride producten zijn goedkoper - en in sommige opzichten misschien zelfs een beetje beter.

In april 2011 gebeurde er iets merkwaardigs. Een panel van experts uit de Nederlandse vleesindustrie gaf tijdens een hamburgersmaaktest de hoogste score aan een hamburger die niet meer volledig uit vlees bestond. De winnende hamburger bestond voor een kwart uit eiwitten uit tarwe-eiwit dat was geproduceerd door het Nederlandse Meatless. [meatless.nl] Inmiddels liggen er in supermarkten al light-hamburgers en saucijzen die zijn 'opgevoerd' met de plantaardige eiwitten van Meatless. Ze bevatten minder vet en cholesterol, en meer eiwitten en vezels.

Ander voorbeeld. De Nederlandse grootgrutter Albert Heijn kreeg in 2010 nog een prijs voor zijn 'Extra Mager Vlees'-lijn. [evmi.nl 16-11-2010] [Offline] Die producten liggen gewoon in het vleesschap, maar ze bestaan al voor 30 procent uit plantaardige eiwitten. Ze bevatten minder verzadigd vet en meer eiwitten dan reguliere producten, maar smaken hetzelfde.

Overal in Europa verschijnen levensmiddelen waar dierlijke eiwitten zijn vervangen door plantaardige. In Duitse supermarkten ligt nu bijvoorbeeld Lupinesse Eis [lupiness.de] waarin geen zuivel meer is verwerkt, maar een door Fraunhofer ontwikkeld eiwit uit lupine. [prolupin.de]

De allergrootste driver van de plantaardige eiwittrend is de eiwitcrisis. Voedselprijzen stijgen, en de prijzen van dierlijke eiwitten zullen naar verwacht exploderen. Plantaardige eiwitten hebben alleen al daarom de toekomst. Maar het wordt ook duidelijk dat de industrie door vervanging van dierlijke eiwitten door plantaardige niet alleen goedkoper kan produceren, maar producten ook kan verbeteren. Dat is ook het geval met Fast Matrix Protein Blend van BdM Nutrition.

Fast Matrix bestaat voor 67 procent uit een concentraat van soja-eiwit. De overige eiwitten komen uit whey. BdM zet het product op de markt als een pre- en post-workoutpreparaat. Dat ligt voor de hand, want zowel soja als whey zijn 'snelle' eiwitten, waarvan de aminozuren verhoudingsgewijs snel in het bloed komen.

Nu bevatten soja-eiwitten zwak-oestrogene isoflavonen. In hoge doses zouden die volgens sommige studies de testosteronspiegel van mannen verlagen en hun oestrogeenspiegel verhogen. Hoewel metastudies dat bestrijden, lopen sommige krachtsporters om die reden met een grote boog om soja-eiwitten heen. In 2008 verscheen in de Journal of the International Society of Sports Nutrition een studie die aangeeft dat hybride preparaten als Fast Matrix die bijwerking in ieder geval niet hebben. Volgens dat onderzoek verlagen soja-whey-combinaties de oestrogeenspiegel en verhogen ze de testosteronspiegel.

In die studie trainden 20 jonge mannen 12 weken lang met gewichten. Ze dronken twee eiwitshakes op een dag, eentje een uur nadat ze hadden getraind en eentje later op de dag. In totaal kregen de mannen via hun shakes dagelijks 50 gram eiwit extra binnen.

Een deel van de mannen kreeg een isolaat van soja-eiwit [SI], een ander deel een soja-eiwitconcentraat [SC]. Weer een ander deel kreeg een preparaat dat voor 50 procent uit soja-eiwit-isolaat bestond, voor 50 procent uit whey. [SW] Een vierde groep kreeg een wheypreparaat. [WB] De samenstelling van Fast Matrix lijkt op die van SW.

Je ziet hieronder de voedingswaarde van de uitgeteste eiwitten. Daaronder zie je dat alle preparaten de vetvrije massa van de mannen in ongeveer gelijke mate verhoogden.


Meer mans met hybride eiwitshake


Meer mans met hybride eiwitshake


Meer mans met hybride eiwitshake


Meer mans met hybride eiwitshake


Soja-isolaat en de hybride mix verhoogden de totale testosteronspiegel, maar dat effect was niet significant. Wel significant was de verlaging van de estradiolspiegel in de hybride groep. De onderzoekers vermoeden dat eiwitten in de whey en isoflavonen samen het enzym aromatase langzamer laten werken. Dat enzym zet testosteron om in estradiol.

Het is niet onmogelijk dat de studie het positieve effect van de whey-soja-combinatie op de testosteronspiegel onderschat. Tijdens de proef zakte de inname van energie in de SW-groep met maar liefst 1500 kcal/dag. Bij zo'n reductie zakt meestal ook de testosteronspiegel.

Het onderzoek is betaald door sojaproducent Solae.

Bron:
J Int Soc Sports Nutr. 2007 Jul 23;4:4.

Meer:
Mix soja-eiwit + wei beste pre-workoutshake (25-3-2010)