23.03.2011

Meer kans op diabetes door meer eiwit?

Volgens een onderzoek van een Utrechtse promovenda neemt met elke 10 gram eiwit die je dagelijks binnenkrijgt je kans op diabetes toe met 16 procent. "In het licht van onze resultaten is het nog onduidelijk of diëten met een hoog eiwitgehalte wel gunstig zijn", zegt de onderzoeker op de webstek van het UMC Utrecht. [umcutrecht.nl 18 maart 2011] [Offline] "Het lijkt er op dat dergelijke diëten een ongunstige invloed op de suikerhuishouding hebben."


Meer kans op diabetes door meer eiwit?


De onderzoeker, Ivonne Sluijs, promoveert op 31 maart 2011. Het deel van haar promotie-onderzoek naar de relatie tussen eiwit-inname en diabetes verscheen al in oktober 2009 in Diabetes Care. Diabetes Care. 2010 Jan;33(1):43-8. Epub 2009 Oct 13.]

Meer kans op diabetes door meer eiwit?
Het abstract van dat artikel is net zo verontrustend als het persbericht van UMC Utrecht. "During 10 years of follow-up, 918 incident cases of diabetes were documented", schrijven de Utrechtenaren. ""Diabetes risk increased with higher total protein (hazard ratio 2.15 highest vs. lowest quartile)."

Als je niet alleen het abstract, maar het integrale stuk leest, dan doe je een merkwaardige ontdekking. Het onderzoek is een epidemiologische studie waarvoor de onderzoekers 38.000 Nederlanders 10 jaar volgden. Ze verdeelden de mensen aan de hand van hun inname van eiwitten in 4 evengrote groepen. Kwartielen, heten die groepen. De groep met de laagste eiwit-inname at elke dag 64 gram eiwit, de groep met de hoogste eiwit-inname zat op 88 gram.

Inderdaad was de kans op diabetes 2 keer hoger in de groep met de hoogste eiwit-inname dan in de groep met de laagste inname. Maar epidemiologen vegen die gegevens eerst zo goed mogelijk schoon. Misschien zijn de mensen in het hoogste kwartiel dikker. Omdat dikke mensen vaker diabetes krijgen, corrigeren epidemiologen voor die factor. Dat geldt ook lichamelijke activiteit, roken, inname van groenten en fruit enzovoorts. Je ziet hieronder dat er van die verhoogde kans op diabetes niks overblijft als de onderzoekers klaar zijn met corrigeren.


Meer kans op diabetes door meer eiwit?


Als in zulke grote epidemiologische studies als deze de P boven de 0.05 uitkomt, dan heb je niks gevonden. En dat is in deze studie ook het geval. Er is geen verband tussen de inname van eiwit en diabetes.

Meer kans op diabetes door meer eiwit?
Wat in het abstract van deze studie is gebeurd is ongebruikelijk. Als epidemioloog presenteer je in je abstract je gecorrigeerde samenhangen, niet de ruwe correlaties. We snappen niet waarom de Utrechtenaren het in dit geval anders hebben aangepakt.

Dat de kans op diabetes met elke 10 gram eiwit 16 procent zou toenemen komt uit een rekensom op basis van de verzamelde onderzoeksgegevens. Omdat er geen verband is tussen de opgeschoonde gegevens en de kans op diabetes vragen we ons eerlijk gezegd af of die rekensom methodologisch wel door de beugel kan. Zelf zijn wij natuurlijk domme journalisten, maar we zijn benieuwd wat een methodoloog daarvan zou zeggen.

Los daarvan zegt onze boerenverstand dat er geen verband tussen eiwit-inname en diabetes is, en dat er geen grond is voor de ongerustheid over "diëten met een hoog eiwitgehalte". Als elke 10 gram eiwit inderdaad de kans op diabetes met 16 procent zou verhogen, dan waren er een heleboel suikerzieke bodybuilders en powerlifters in Nederland. En die zul je in werkelijkheid toch heus met een lampje moeten zoeken.

Bron:
Diabetes Care. 2010 Jan;33(1):43-8.

Meer:
Jonge nieren functioneren prima bij eiwitdieet, oude nieren niet (21-7-2010)
Eiwitdieet niet slecht voor botten (20-3-2010)
Help! Eiwitdieet laat hersenen krimpen! (22-10-2009)