Opgeladen: 18-7-2021
Opgeborgen in: Appels, Insuline, glucose & insulineversterkers
Translation: More fruit, less diabetes (19-7-2021)

Meer fruit, minder diabetes

Je hoort even niet zoveel meer over diabetes, want de wereld is in de ban van een uiterst vervelend virus. Maar geloof ons, diabetes type-2 is een groot, en steeds groter wordend probleem. [Diabetes Res Clin Pract. 2018 Apr;138:271-81.] Een toename van de consumptie van fruit - en dan vooral die van appels - zou dat probleem wel eens kunnen verminderen.


Meer fruit, minder diabetes


Studie
Onderzoekers van Edith Cowan University in het Australische Perth gebruikten gegevens die waren verzameld in de Diabetes, Obesity and Lifestyle Study. Toen die studie in 1999-2000 begon, waren de 7675 studiedeelnemers 25 jaar of ouder.

De onderzoekers kenden het dieet van de studiedeelnemers op het moment dat de studie van start ging. Ze gingen vervolgens na welke studiedeelnemers in de 5 jaar die volgden diabetes type-2 kregen. De onderzoekers keken ook naar de effecten van dieet over een periode van 10 jaar, maar daar kwam niets uit.


Meer fruit, minder diabetes


Resultaten
Hoe meer fruit de studiedeelnemers aten, hoe geringer hun kans op diabetes. De participanten met de hoogste inname hadden 36 procent minder kans op diabetes dan de studiedeelnemers met de kleinste inname.


Meer fruit, minder diabetes


Meer fruit, minder diabetes


Vruchtensap beschermde niet of nauwelijks tegen diabetes, waarschijnlijk omdat de vezels en de fenolen, die aanwezig zijn in fruit en het glucosemetabolisme moduleren, niet aanwezig zijn in de meeste vruchtensappen. Of misschien beschermt vruchtensap niet omdat vruchtensappen behoorlijk veel suikers bevatten.

De onderzoekers keken ook nog eens apart naar de beschermende werking van appels, citrusvruchten en bananen. Die van appels was de meest overtuigende.


Meer fruit, minder diabetes

Meer fruit, minder diabetes

Meer fruit, minder diabetes


Conclusie
"Findings from this study support encouragement of the consumption of whole fruits, but not fruit juice, to preserve insulin sensitivity and mitigate type-2 diabetes mellitus risk", vatten de onderzoekers hun bevindingen samen.

"Promoting a healthy diet and lifestyle which includes the consumption of popular fruits such as apples, bananas, and oranges, with widespread geographical availability, may lower type-2 diabetes mellitus incidence."

Bron:
J Clin Endocrinol Metab. 2021 Jun 2:dgab335. doi: 10.1210/clinem/dgab335. Epub ahead of print.

Meer:
Dagelijkse portie aardbeien verbetert insuline en cholesterolwaarden (6-6-2021)
Hoe avocatin-B, de FAO-inhibitor in avocado, beschermt tegen diabetes (14-12-2019)
Gember is een diabetesmedicijn (20-10-2019)


Minder glucose en insuline in je bloed door drie gram sumakpoeder per dag Propolis laat insuline beter werken Deeltijdvasten als preventief diabetesmedicijn

Minder glucose en insuline in je bloed door drie gram sumakpoeder per dag
Nee, geen capsules met een extract, maar gewoon sumakpoeder uit de toko of de buurtsuper.

Propolis laat insuline beter werken
Als mensen met diabetes type-2 elke dag 2 capsules propolis innemen, neemt hun gevoeligheid voor insuline toe en zakt hun insulinespiegel.

Deeltijdvasten als preventief diabetesmedicijn
Deeltijdvasten maakt mannen, die op weg zijn om diabeet te worden, gezonder.