06.03.2012 | ||||
Mechano Growth Factor op zwarte markt is echt
Mechano Growth Factor is een isoform van IGF-1. Het lijkt op IGF-1 en het wordt in de spiercel gemaakt door het gen voor IGF-1, maar het is geen IGF-1. We zullen je een complex verhaal besparen, maar cellen kunnen de genen in hun DNA op verschillende manier aflezen. Vroeger dachten biologen dat elk gen een bouwtekening voor 1 eiwit bevatte, maar de werkelijkheid is complexer. Dat geldt ook voor het gen voor IGF-1.
Als je spieren traint of je cellen blootstelt aan androgenen of groeihormoon, dan leest de spiercel het gen voor IGF-1 af. Op dat gen staan instructies voor IGF-1, maar ook instructies voor Mechano Growth Factor.
IGF-1 bestaat uit 70 aminozuren, endogeen MGF heeft er 23.
Mechano Growth Factor is actief pal nadat de spieren zijn getraind. Het prikkelt stamcellen om deel te gaan uitmaken van het spierweefsel en zich te veranderen in jonge spiercellen. IGF-1 zou volgens de theorie de jonge spiercellen vervolgens laten uitgroeien tot volwassen exemplaren. [Endocrinology. 2010 Mar;151(3):865-75.] Mechano Growth Factor werkt waarschijnlijk via een andere receptor dan die voor IGF-1.
Genoeg theoretisch geleuter. Terug naar de analyses van de Belgen, die maart 2012 verschenen in Rapid Communications in Mass Spectrometry. De onderzoekers analyseerden een vial die de douane in beslag had genomen, zonder etiket, en een vial die ze zelf in een webwinkel kochten. Je ziet beide preparaten hieronder. Klikken voor het origineel.
In de vial zonder etiket zat 10 mg wit poeder, in de vial uit de webwinkel 30 mg. Op het etiket van het laatstgenoemde preparaat stond: "Mechano Growth Factor - IGF-13c – 2000 mcg - This product is for laboratory research purposes only. Can be harmful if used inappropriately. Keep out of reach of children."
De term 'IGF-13c' klopt niet, zeggen de onderzoekers. Het moet 'IGF-1Ec' zijn.
Hoeveel actieve stof er in de vials zat vertelt het artikel niet, wel welke verbinding de onderzoekers aantroffen. Dat was in beide gevallen Mechano Growth Factor. Nou ja - een analoog ervan. Aan het uiteinde van de keten dat chemici C-terminus noemen zat een geamideerde lysinegroep. Daardoor breken enzymen de stof na toediening minder snel af.
Het label op de vial vermeldt die modificatie niet. Ook wat dat betreft deugt het etiket niet, aldus de onderzoekers. Ze sluiten niet uit die modificatie gevolgen heeft voor de effecten van het preparaat.
"The difference between the declared active compound and the real compound present in the black market product can have unpredictable biological and toxicological effects as well as an effect on the detectability", schrijven ze. Ze benadrukken dat er nog weinig bekend is over de effecten van MGF-toediening bij mensen, en dat de versie in de bestudeerde vials "is not even described in the literature as a therapeutic candidate."
Bron:
Meer:
|