12.04.2012

Massularia acuminata verhoogt testosteronspiegel en libido in dierstudie

In 2008 schreven we over de Afrikaanse plant Massularia acuminata, die volgens Nigeriaanse dierstudies de testosteronspiegel verhoogt. Inmiddels zijn we vier jaar verder, en duikt Massularia acuminata op in het ene supplement na het andere. Ze zouden kunnen werken, doen ook nieuwe studies vermoeden. In hoge doses.

De reden dat supplementenbedrijven zoveel interesse hebben in extracten van planten als Massularia acuminata zal je duidelijk zijn. De markt voor designer-anabolen ligt onder vuur. Jarenlang doorzochten supplementenmakers de biochemische literatuur op interessante maar nooit vermarkte orale anabole steroidhormonen, en stopten die vervolgens in hun producten. In de EU waren ze uiteraard verboden, maar ook daar vonden ze via het web hun weg naar avontuurlijk ingestelde consumenten.

Mocht het je interesseren: een inventarisatie van anabole steroidhormonen in supplementen vind je in Hoofdstuk 19 van Anabolenboek, dat trouwens onlangs in een papieren versie verscheen.

Het tijdperk van de designer-anabolen is voorbij. In de VS drijven instanties als de FDA de producenten en verkopers van designer-anabolen in het nauw. Twee dagen geleden moest Ryan Deluca, de CEO van Bodybuilding.com, een half miljoen dollar betalen omdat zijn website tussen 2007 en 2009 als supplement vermomde anabolen had verkocht. [AP 9-4-2012] Het ging daarbij om I Force Methadrol, Nutra Costal D-Stianozol, I Force Dymethazine, Rage RV5 en Genetic Edge Technologies (GET) SUS500.

Het alternatief voor designer-anabolen? Plantaardige extracten als Massularia acuminata, die traditionele genezers al eeuwenlang gebruiken als medicijn tegen impotentie, seksuele desinteresse en onvruchtbaarheid, en volgens modern onderzoek de testosteronspiegel verhogen.

De dierstudie uit 2008 vertelde eigenlijk alleen dat Massularia acuminata de testosteronspiegel verhoogde en de testes liet groeien. De auteurs van die studie, die waren verbonden aan de University of Ilorin in Nigeria, publiceerden daarna nog een aantal dierstudies die aantoonden dat Massularia acuminata in mannelijke ratten het seksuele gedrag stimuleerde.

In 2011 publiceerden de Nigerianen bijvoorbeeld een onderzoek in Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, waarin ze mannelijke ratten dagelijks 250, 500 of 1000 mg Massularia acuminata-extract gaven, 5 dagen achtereen. In die periode steeg de testosteronspiegel en nam de seksuele interesse van de ratten toe.


Massularia acuminata verhoogt testosteronspiegel en libido in dierstudie


Massularia acuminata verhoogt testosteronspiegel en libido in dierstudie


Massularia acuminata verhoogt testosteronspiegel en libido in dierstudie


Als de onderzoekers hun proefdieren in contact brachten met geslachtsrijpe wijfjes, klommen de mannetjes naarmate de proefperiode verstreek steeds vaker op de wijfjes [Mount frequency]. Bovendien ejaculeerden ze vaker [Ejaculation frequency]. Het effect was sterker naarmate de ratten meer Massularia acuminata kregen.

Het ziet er dus naar uit dat Massularia werkt. Je moet daarbij wel bedenken dat alle dierstudies over de werking van Massularia acuminata afkomstig zijn van dezelfde groep Nigerianen. Daar staat tegenover dat de Nigerianen niet worden betaald door een supplementenbedrijf, maar door het IFS. [ifs.se]

Als je de gebruikte doses omrekent naar mensen, dan kom je op 40-160 mg per kg lichaamsgewicht per dag. Weeg je 80 kilo, dan zou je dagelijks 3.2 - 12.8 gr Massularia-extract nodig hebben. Oi.

Bron:
Evid Based Complement Alternat Med. 2011;2011:738103.

Meer:
Grote Klis voor meer testosteron (7-4-2012)
Meer vitamine K2, meer testosteron (4-10-2011)
Torenhoge testosteronspiegel door ActivaTe Xtreme (26-7-2011)