12.01.2001

De mannen in Playgirl worden steeds gespierder

De mannen in het blootblad Playgirl zijn de afgelopen kwart eeuw steeds gespierder geworden. Een aantal van de modellen heeft inmiddels een fysiek die zonder anabolen niet meer haalbaar is. Dat ontdekten Amerikaanse psychiaters, die foto's in de Playgirl analyseerden met een formule die verklapt hoeveel spiermassa je zonder anabolen kunt opbouwen.

De onderzoekers horen bij de groep rond de psychiater Harrison Pope die het verband bestudeert tussen het ideale lichaam in de media en het gebruik van verboden spierversterkers. Dit keer analyseerden de onderzoekers foto's van 115 modellen die tussen 1973 en 1997 in Playgirl hebben gestaan.

De mannen in Playgirl worden steeds gespierder
De onderzoekers lieten zich inspireren door soortgelijke studies naar foto's van vrouwenlichamen in mannenbladen. Onderzoekers hebben daarvan aangetoond dat die in de loop van de jaren steeds lagere vetpercentages hebben gekregen, en zo misschien hebben bijgedragen aan het aantal vrouwen met eetstoornissen.

De onderzoekers baseerden zich op gegevens over de lengte en het lichaamsgewicht die in het blad stonden afgedrukt. Het vetpercentage van de mannen lieten ze door een expert schatten. De schattingen van de expert zaten dicht in de buurt van het werkelijke vetpercentage, bleek uit tests.

Het lichaamsgewicht, de lengte en het vetpercentage voerden de onderzoekers daarna in in een formule. Die hadden ze eerder ontwikkeld voor een onderzoek onder gebruikende en cleane bodybuilders. Die formule geeft aan hoeveel vetvrije massa mannen zonder middelen kunnen ontwikkelen.

De mannen in Playgirl worden steeds gespierder
Het gewicht is in meter. Ben je 170 centimeter lang, dan vul je dus 1.7 in voor H. Het gewicht is in kilo. Weeg je tachtig kilo, dan vul je dus 80 in voor W. Het vetpercentage is in een decimale breuk. Heb je tien procent vet, dan vul je 0.1 in voor BF. De uitkomst van de formule is de FFMI of de Fat Free Mass Index. Voor de gemiddelde Amerikaanse man is die 20, schrijven de onderzoekers. Een duidelijk gespierde man heeft een FFMI van 22. 25 is de grens van wat nog zonder anabolen mogelijk is. Volgens de onderzoekers dan, zeggen we er maar voor de duidelijkheid bij.

Pope en zijn mensen ontwikkelde de formule voor mannen met een lichaamslengte van minder dan 1.80. Voor boomlange West-Europeaanse mannen is hij dus niet geschikt.

Zo bepaalden de onderzoekers de FFMI van de 115 modellen. Van hen hadden er slechts 8 een FFMI die zonder anabolen niet mogelijk is. Twee daarvan stonden in magazines uit de jaren tachtig, zes in edities uit de jaren negentig.

Verder was er een verband tussen de tijd en de FFMI. 'In de jaren zeventig waren de modellen slank, maar zagen ze er verder nog normaal uit', aldus eerste auteur Richard Leit op 10-1-2001 in een interview met Reuters. 'In de late jaren tachtig en de jaren negentig zie je steeds meer supergespierde mannen verschijnen, met een lichaam dat je zonder anabolen op je buik kunt schrijven.'

Volgens Leit is de muscularisering van het mannelijke lichaamsideaal een gevolg van de emancipatie. Mannen verliezen hun bastion in de publieke sfeer en zorgen vaker thuis voor de kinderen. Ze moeten moeite gaan doen om zich voor vrouwen aantrekkelijk te maken, en dus gaan ze hun fysiek ontwikkelen, vermoedt hij.

De onderzoekers zijn een beetje teleurgesteld in hun onderzoeksresultaten, lees je tussen de regels door. Ze hadden meer anaboleninvloeden verwacht. Ze zoeken de verklaring in de doelgroep van de Playgirl: vrouwen geven misschien de voorkeur aan niet al te extreme mannelijke fysieken.

Bron:
Int J Eat Disord. 2001 Jan;29(1):90-3.