22.10.2003

Magnesiumcreatine breekt vet af - toch?

Magnesium-creatine-chelaat werkt beter dan gewone creatine, en breekt bovendien ook nog vet af. Dat ontdekten onderzoekers van Western Washington University.

Het idee om creatine in een supplement te combineren met magnesium is nog niet zo raar. Creatine is in de spiercel een accu voor fosfaatgroepen. Bij het plakken van die groepen aan energiemoleculen als ADP - waardoor ATP ontstaat - is magnesium nodig. Dat geldt ook voor het afstaan van fosfaatgroepen aan de cel. Vandaar dat de onderzoekers wilden weten of ze de effectiviteit van creatine konden verhogen door er magnesium aan toe te voegen.

De Amerikanen deden proeven met drie preparaten: een nep-middel, een creatine waaraan magnesium was toegevoegd en tenslotte een creatine waaraan de magnesium chemisch was vastgemaakt zodat er een chelaat was ontstaan.

De onderzoekers gaven hun proefpersonen of vier maal daags een placebo, of vier maal daags vijf gram creatine en 800 milligram magnesium in de vorm van magnesiumoxide, of vier maal daags vijf gram creatine die chemisch aan 800 milligram magnesium was vastgeplakt. De proef duurde twee weken.

De proefpersonen waren in totaal 35 recreatieve sporters, die niet aan krachttraining deden, maar wel drie tot zes keer per week fietsten of hardliepen. Voor en na de periode van twee weken onderzochten de Amerikanen de proefpersonen. Daarbij bepaalden ze hoeveel water hun lichaam bevatte en hun lichaamskracht. De onderzoekers meetten de kracht in de benen van hun proefpersonen.

Hiernaast staat er wat er met de torque en de power gebeurde. Beide variabelen zeggen iets over de kracht van de proefpersonen. De sterretjes staan voor een statistisch significante verandering.


Magnesiumcreatine breekt vet af - toch?


Zoals je ziet werkte magnesium-creatine-chelaat (MgC-Cre) het beste.

De mensen die de magnesiumoxide + creatine kregen werden 0,75 kilo zwaarder. Bij de chelaat-creatine groep was dat 0,40 kilo. Maar waar gingen die kilo's in zitten? Toen de onderzoekers bepaalden hoeveel water de proefpersonen in hun lichaam hadden, ontdekten ze dat de 0,75 kilo extra gewicht bij de magnesiumoxidegroep voor 0,51 liter uit water bestond.

Bij de chelaatgroep was iets anders aan de hand. Daarbij was de hoeveelheid water meer toegenomen dan de proefpersonen aan gewicht hadden gewonnen. Voor die 0,4 kilo toename van het lichaamsgewicht stond 0,8 liter meer vocht.

Waar die 0,4 kilo zijn gebleven weten de onderzoekers niet. Ze hebben het niet onderzocht, maar vermoeden dat het om afgebroken vetweefsel gaat.

Bron:
Metabolism. 2003 Sep;52(9):1136-40.