12.08.2011

Magnesium maakt eiwitsupplementen minder gevaarlijk, suggereert studie

Gisteren schreven we over de epidemiologische studies waarin zuiveleiwitten - en dan vooral het calcium wat aan die eiwitten vastzit - de kans op prostaatkanker verhoogt. Dat gebeurt bij een inname van meer dan 50 gram zuiveleiwitten per dag. Een epidemiologische studie suggereert echter dat een dieet met veel magnesium de risico's van een hoge inname van calcium vermindert.

In PLoS One publiceerden onderzoekers van Vanderbilt University in april 2011 een onderzoek waarin ze bloedwaarden van enkele honderden mannen met prostaatkanker vergeleken met die van mannen zonder prostaatkanker. De onderzoekers keken naar de concentratie calcium en magnesium in het bloed.

Een hoge inname van calcium verhoogt in studies de kans op hormoongerelateerde vormen van kanker, zoals prostaatkanker. Volgens een populaire theorie, die is ontwikkeld door Edward Giovannucci, remt calcium de aanmaak van de kankerremmende vitamine D. De onderzoekers zijn echter meer gecharmeerd van een andere theorie, die stelt dat een hoge calciumspiegel de groeisnelheid van sommige kankerceltypes verhoogt. [Subcell Biochem. 2007;45:405-27.] In cellen vervult calcium een signaalfunctie. Het mineraal geeft onder meer signalen door die de kankercel laten groeien en zich laten ontwikkelen. Hoe meer calcium de kankercel krijgt toegevoerd, des te sneller groeit hij en des te sneller ontwikkelt hij zich.


Magnesium maakt eiwitsupplementen minder gevaarlijk, suggereert studie


Als die theorie klopt, dan zou je dat proces met magnesiumsupplementen of een magnesiumrijke voeding kunnen afremmen. Magnesium kan in de cel - en dus ook in de kankercel - de plek kan inpikken van calcium. Zo zou magnesium de groei van de kankercel kunnen temperen, en het lichaam meer kans geven om kankercellen op te ruimen. Via hetzelfde mechanisme zou een dieet met veel magnesium kunnen verhinderen dat een low grade-prostaatkanker zich ontwikkelt tot een nog gevaarlijker high grade-prostaatkanker.

De bevindingen van de onderzoekers bevestigen hun theorie. Je ziet hieronder dat de kans op zowel low grade- als high grade-prostaatkanker kleiner was naarmate mannen meer magnesium in hun bloed hadden. Je ziet ook dat de kans op beide soorten prostaatkanker geringer werd naarmate de verhouding tussen de concentratie calcium: concentratie magnesium kleiner was.


Magnesium maakt eiwitsupplementen minder gevaarlijk, suggereert studie


Magnesium maakt eiwitsupplementen minder gevaarlijk, suggereert studie


Of er nu veel of weinig calcium in je bloed zit, een hoge magnesiumconcentratie halveert de kans op high grade-prostaatkanker.

Ongeveer 80 procent van de Amerikanen krijgt minder magnesium binnen dan zou moeten. Hier zal de situatie iets beter zijn, maar ook de meerderheid van de West-Europeanen krijgt waarschijnlijk te weinig magnesium binnen. Magnesium zit in volle granen en bladgroenten, en daarvan eten we steeds minder. In een portie spinazie zit ongeveer 180 mg magnesium. Dagelijks heb je grofweg een halve gram magnesium nodig.

De studie suggereert dat fervente zuiveleiwitsupplementen hun kans op prostaatkanker misschien kunnen verlagen als ze extra magnesium binnenkrijgen. 'Suggereren' is zeker in dit verband iets anders dan 'bewijzen'.

Bron:
PLoS One. 2011 Apr 25;6(4):e18237.

Meer:
Eiwitpoeder is veilig tot 50-100 gram per dag 11-8-2011)