22.04.2015

Combinatie van Maca, Cat's Claw, Boswellia serrata en leucine beschermt gewrichten

Een supplement met leucine en extracten van Cat's Claw [Uncaria tomentosa], Boswellia serrata en Maca [Lepidium meyenii] beschermt gewrichten misschien tegen artrose en overbelasting. Dat suggereert een reageerbuisstudie die reumatologen van Case Western Reserve University in de VS hebben gepubliceerd in BMC Complementary and Alternative Medicine.

Flexsure
Combinatie van Maca, Cat's Claw, Boswellia serrata en leucine beschermt gewrichten
Toen de onderzoekers in 2011 hun studie publiceerden, kondigde ze al aan dat het bedrijf Vital g-Netics de uitgeteste combinatie misschien op de markt zou zetten. Dat is inmiddels gebeurd. Het supplement heet Flexsure.

Een aanbevolen dagelijkse dosis Flexsure levert 1000 milligram Lepidium meyenii-extract, 300 milligram Uncaria tomentosa-extract, 200 milligram Boswellia serrata-extract en 700 milligram L-leucine.

De studie die in 2011 verscheen is overigens voor een deel betaald door de Amerikaanse overheid - in de vorm van het National Institute of Health / National Centre for Complimentary and Alternative Medicine.

Maca, Cat's Claw en kraakbeen
Een paar jaar voordat die reageerbuisstudie verscheen publiceerden dezelfde onderzoekers een reageerbuisstudie waarin ze extracten van Cat's Claw en Maca uittestten op menselijke kraakbeencellen. Ze ontdekten toen dat het Maca-extract in de cellen de aanmaak van de groeifactor IGF-1 met een factor 2.7 verhoogde.

Combineerden de onderzoekers Maca-extract met een extract van Cat's Claw, dan nam de IGF-1-productie toe met een factor 3.8. [BMC Complement Altern Med. 2006 Apr 7;6:13.]

Plus Boswellia serrata en leucine
In het Midden-Oosten en India gebruiken traditionele genezers de ontstekingsremmende extracten van Boswellia carteri en Boswellia serrata tegen vormen van reuma. Leucine stimuleert de synthese van eiwit in spiercellen en misschien ook in kraakbeencellen.

En je voelt hem al aankomen. De onderzoekers vroegen zich af wat er zou gebeuren als je kraakbeencellen blootstelt aan een combinatie van leucine en extracten van Boswellia serrata, Maca en Cat's Claw.

Resultaten
Bij artrose en overbelasting van gewrichten speelt het ontstekingseiwit interleukin 1-beta een belangrijke rol. Interleukin 1-beta is een aanjager van afbraakprocessen in weefsels. Stel je kraakbeencellen bloot aan interleukin 1-beta, dan breken ze zichzelf af - en scheiden ze glycosaminoglycans [GAG] uit.

Toediening van de combinatie van leucine, Boswellia serrata, Maca en Cat's Claw [HLM] steekt daar een stokje voor.


Combinatie van Maca, Cat's Claw, Boswellia serrata en leucine beschermt gewrichtenAls kraakbeen desintegreert neemt de activiteit van het enzym inducible nitric oxide synthase [iNOS] toe. Dat enzym produceert nitric oxide. Interleukine 1-beta verhoogde de concentratie van inducible nitric oxide synthase en nitric oxide, maar niet in aanwezigheid van leucine, Boswellia serrata, Maca en Cat's Claw.


Combinatie van Maca, Cat's Claw, Boswellia serrata en leucine beschermt gewrichtenInterleukin 1-beta activeert in kraakbeencellen de proteases MMP-9 en MMP13 - maar niet of in mindere mate in aanwezigheid van leucine, Boswellia serrata, Maca en Cat's Claw.


Combinatie van Maca, Cat's Claw, Boswellia serrata en leucine beschermt gewrichtenGezonde kraakbeencellen maken aggrecan [ACAN] en type-II collagen [COL2A1] aan: respectievelijk een keten van aminosuikers die in gewrichten schokken opvangt en de basale grondstof voor kraakbeeneiwit. Interleukin 1-beta vermindert de productie van zowel aggrecan als type-II collagen, maar niet of in mindere mate in de aanwezigheid van leucine, Boswellia serrata, Maca en Cat's Claw.


Combinatie van Maca, Cat's Claw, Boswellia serrata en leucine beschermt gewrichtenConclusie
"With this unique profile ofactions this herbal-leucine mixture may prove to be a potentially attractive and new therapeutic or preventive agent for osteoarthritis and assist in the recovery from cartilage based sports injuries", besluiten de onderzoekers.

Bronnen:
BMC Complement Altern Med. 2011 Aug 19;11:66.

Meer:
Dieet met weinig vitamine K1 maakt kniegewricht kwetsbaar voor artrose (15-3-2015)
Oleuropein, rutin en curcumin versus artrose (15-11-2014)
Nicotine beschermt tegen artrose (10-11-2014)