Opgeladen: 31-12-2015
Opgeborgen in: Aminozuren
Translation: Lysine supplementation boosts muscle strength (22-1-2016)

Lysinesuppletie vergroot spierkracht

We hebben geen flauw idee of die studie uit India relevant is voor krachtsporters met een hoge eiwitinname, maar we willen hem toch onder de aandacht brengen. Je weet maar nooit. Volgens het artikel dat voedingswetenschappers van St John's Research Institute in India een paar jaar geleden publiceerden in Clinical Nutrition, vergroot suppletie met het aminozuur lysine de spierkracht.

Lysine
Lysine [structuurformule hieronder] is een essentieel aminozuur. Lysine is 'het' aminozuur dat bij bodybuilders met een veganistische levensstijl snel in het gedrang komt. Het zit behalve in vlees onder meer in soja en bonen. Dagelijks hebben doorsnee-volwassenen per kilo lichaamsgewicht ongeveer 40 milligram lysine nodig, maar bij zwangere vrouwen of ouderen met een verhoogde behoefte aan eiwitten is dat meer.

De tabel hieronder hebben we gepikt van veganhealth.org.


Lysinesuppletie vergroot spierkracht


Studie
Lysinesuppletie vergroot spierkracht
De onderzoekers vroegen zich af hoe belangrijk lysine is voor de spieren. Met een humane studie, die acht weken duurde, wilden ze daar meer zicht op krijgen.

In dat onderzoek experimenteerden de onderzoekers met veertig mannen. De helft daarvan was ondervoed, maar consumeerde dagelijks wel 40 milligram lysine per kilo lichaamsgewicht. De andere helft van de mannen was goed gevoed, en consumeerde dagelijks 55 milligram lysine per kilo lichaamsgewicht.

De onderzoekers gaven de helft van beide groepen gedurende de acht weken die het experiment duurde extra lysine. Hun dagelijkse inname liep daardoor op tot ongeveer 80 milligram lysine per kilogram lichaamsgewicht. Voor een goed gevoede man van 80 kilo komt die suppletie neer op ongeveer 2 gram lysine per dag.

Resultaten
De spieren van de mannen werden door de lysinesuppletie niet groter, maar bij de goed-gevoede mannen nam de spierkracht toe met 7.5 procent. De onderzoekers bepaalden die spierkracht tussen twee haakje door de mannen in een veer te laten knijpen.


Lysinesuppletie vergroot spierkracht


De toename van de kracht bij de ondervoede mannen was statistisch niet significant.

Mechanisme
De onderzoekers hebben niet kunnen achterhalen hoe suppletie met lysine de spierkracht vergroot. Ze vonden in ieder geval geen duidelijke effecten op de spiermassa of de insulinehuishouding.

Bron:
Clin Nutr. 2012 Dec;31(6):903-10.

Meer:
Combinatie van L-lysine en L-arginine vermindert stress en verlaagt cortisolspiegel (3-2-2014)


Suppletie met Alpha-GPC vergroot kracht binnen zes dagen
Effectieve dosis: 600 milligram alpha-glycerylphosphorylcholine per dag.

Zestigplusser wordt gespierder en sterker door suppletie met visolie
Effectieve dosis: 4 capsules per dag.

Kortdurende magnesiumsuppletie vergroot maximaalkracht
Effect aantoonbaar na een week. Na vier weken is het verdwenen.