Opgeladen: 21-11-2015
Opgeborgen in: Langer leven & leefstijl
Translation: No translation yet

Deze combinatie van soorten lichaamsbeweging is het allergezondste

Als je met lichaamsbeweging je gezondheid en je levensverwachting wilt optimaliseren, kies dan niet voor één specifiek type beweging, maar incorporeer meerdere vormen van lichaamsbeweging in je leefstijl. Ga fietsend of lopend naar je werk of de winkel, ga krachttrainen, en doe zowel aan hoogintensieve als aan matig-intensieve cardiotraining. Dat suggereert een onderzoek dat bewegingswetenschappers van de University of Mississippi onlangs publiceerden in Medicine & Science in Sports & Exercise.

Telomeren
De onderzoekers bepaalden in 6503 volwassenen - in de leeftijd van 20 tot 84 jaar - de lengte van de telomeren van de witte bloedcellen. In het Engels: de leukocyte telomere length (LTL). Wij vergelijken telomeren graag met de geplastificeerde uiteinden van schoenveters. Ze voorkomen dat veters uiteenrafelen, maar ze zijn aan slijtage onderhevig. Als die geplastificeerde uiteinden hun tijd hebben gehad, zijn je veters rijp voor de prullenbak.

Telomeren zitten in je DNA, aan de uiteinden van de chromosomen waaruit je DNA bestaat. Hoe ongezonder je leeft, des te sneller slijten je telomeren. Als onderzoekers grote groepen mensen met elkaar vergelijken, kunnen ze aan de lengte van de telomeren zien hoe gezond of ongezond die groepen hebben geleefd. Hoe langer de telomeren, hoe gezonder de leefstijl. Hoe langer de telomeren, hoe langer de levensverwachting.

Beweging meten
De onderzoekers bepaalden vervolgens of de studiedeelnemers geregeld aan 4 soorten lichaamsbeweging deden:

1. Moderate physical activity: moderate activities for at least 10 min that cause only light sweating or a slight-to-moderate increase in breathing or heart rate.

2. Vigorous physical activity: vigorous activities for at least 10 min that caused heavy sweating or large increases in breathing or heart rate.

3. Walking and cycling for transportation.

4. Muscle-strengthening activity: physical activities specifically designed to strengthen your muscles such as lifting weights, push-ups, or sit-ups.

Deden de deelnemers aan geen van deze bewegingsvormen, dan scoorden ze een 0. Deden ze aan alle vormen, dan scoorden ze een 4.

Resultaten
Telomeren worden korter door factoren als veroudering, roken en overgewicht, maar die effecten poetsten de onderzoekers weg met statistische trucs. Daarna konden ze zien dat een hoge bewegingsscore samenging met langere telomeren.

De onderzoekers verdeelden de proefpersonen bijvoorbeeld aan de hand van hun telomeerlengte in drie even grote groepen: een groep met de kortste telomeerlengte, een groep met een gemiddelde telomeerlengte en een groep met de langste telomeerlengte. Je ziet in de figuur hieronder dat de studiedeelnemers met de langste telomeren ook hoger scoorden op beweging.


Deze combinatie van soorten lichaamsbeweging is het allergezondste


Hoe hoger de scores, hoe kleiner was de kans dat de studiedeelnemers in de groep zaten met de kortste telomeren. Je ziet dat verband in de figuur hieronder.


Deze combinatie van soorten lichaamsbeweging is het allergezondste


Speculatie
De studie suggereert dat het beweging gezond is op ongeveer dezelfde manier als eten. Net zoals een dieet met uitsluitend wortels niet gezond is, is ook een leefstijl met slechts één type beweging niet optimaal. Als je je gezondheid en je levensduur wilt maximaliseren moet je waarschijnlijk meerdere types beweging met elkaar combineren.

Over vijftig jaar is er misschien een bewegingsequivalent van De Schijf van Vijf.

Bron:
Med Sci Sports Exerc. 2015 Nov;47(11):2347-52.

Meer:
Lichaamsbeweging verhoogt concentratie verjongingshormoon (27-9-2015)
Intensieve beweging is gezonder (8-9-2015)
Een beetje of extreem veel, bewegen is altijd gezond (7-9-2015)


Slaap, lichaamsbeweging en langer leven
Nog zo'n longevity-factor: slaap.

Veroudering vertragen door minder maaltijden per dag
Intermittent fasting vertraagt veroudering.

Leef 12 procent langer met een laag-glycemisch dieet
Dierstudie.