12.11.2010

Letrozole, de nieuwe antioestrogene testosteronverhoger


Bij mannen die elke dag 2.5 mg letrozole slikken vertweevoudigt de testosteronspiegel en vermindert de concentratie estradiol in het bloed met zo'n 45 procent. Dat schrijven urologen van de Turkse University of Mersin binnenkort in Fertility & Sterility.
Letrozole


Aromatase
Letrozole [structuurformule hiernaast] is de actieve stof in Novartis' Femara. Letrozole remt het enzym aromatase [ruimtelijke formule ook hiernaast] dat testosteron-analogen omzet in estradiol.

Bij mannen met verhoudingsgewijs veel estradiol en weinig testosteron in het bloed zouden de testes in theorie minder hard kunnen werken. Daarom deden de onderzoekers een experiment met 27 onvruchtbare mannen. De mannen kregen elke dag een pil met 2.5 mg letrozole, zes maanden lang. Meer dan de helft van de mannen maakte nauwelijks levende zaadcellen aan.

Hieronder zie je dat de behandeling de testosteronspiegel verhoogde en de estradiolspiegel verlaagde. De kwantiteit en kwaliteit van de zaadcellen nam toe.


Letrozole, de nieuwe antioestrogene testosteronverhoger


Serieuze bijwerkingen kwamen niet voor. Een paar mannen kregen milde hoofdpijnen, maar die waren niet zo serieus dat de mannen stopten met de trial.

In een Nederlands onderzoek onder dikke mannen verviervoudigde de testosteronspiegel toen de mannen wekelijks een pilletje van 2.5 mg letrozole slikten. In een Canadese case-study verdubbelde een dagelijkse dosis van 2.5 mg de testosteronspiegel.

Hoewel het in die studies telkens gaat om mannen met een andere aandoening, wagen wij van Ergogenics, ongeremd door kennis van zaken, ons aan een boute uitspraak: sporters die hun aanmaak van testosteron willen verhogen kunnen beter elke 5-7 dagen in plaats van dagelijks letrozole slikken.

Bron:
Fertil Steril. 2011 Feb;95(2):809-11.

Meer:
Proviron heeft nooit gewerkt (15-6-2010)
Eenmalige toediening triptorelin helpt hormoonmaak bodybuilder weer op gang (21-5-2010)
Gevalstudie: Clomid normaliseert hormoonspiegels in bodybuilder (25-1-2010)