03.08.2012

Learning works better with acetyl-L-carnitine

Leren gaat beter met acetyl-L-carnitine

Suppletie met acetyl-L-carnitine verbetert het opnemen en gebruiken van nieuwe informatie. Dat suggereert een dierstudie die onderzoekers van de University of Milan publiceerden in de Journal of Behavioral and Brain Science.

Acetyl-L-Carnitine is op papier een veelbelovend middel voor mensen die hun veroudering willen vertragen. Cellen gebruiken acetyl-L-carnitine als transportmiddel voor vetzuren: actetyl-L-carnitine loodst de vetzuren de mitochondria in, waar de vetzuren worden omgezet in cellulaire energie. Als organismen verouderen, gaat dat mechanisme foutjes vertonen. Suppletie met actetyl-L-carnitine, geloven makers van supplementen, kan die foutjes ondervangen.

Acetyl-L-Carnitine
Dierstudies lijken dat vermoeden te bevestigen. In de hersenen van verouderende proefdieren laat acetyl-L-carnitine cellen functioneren op een 'jong niveau'. De stof houdt bijvoorbeeld de aanmaak van Nerve Growth Factor op peil. [Exp Gerontol. 1996 Sep-Oct;31(5):577-87.] Nerve Growth Factor is een groeifactor voor hersencellen. Bovendien beschermt acetyl-L-carnitine cholinergic neurons. Die hersencellen spelen een rol bij het vastleggen van informatie.

In hoogbejaarde ratten is aangetoond dat acetyl-L-carnitine leerprocessen verbetert, [Int J Clin Pharmacol Res. 1990;10(1-2):65-8.] maar in ratten van middelbare leeftijd nog niet. Omdat ze die leemte in de kennis wilden opvullen deden de Italianen experimenten met ratten van een jaar oud.

De onderzoekers hadden de helft van hun proefdieren vanaf hun zesde levensmaand elke dag 60 mg acetyl-L-carnitine per kg lichaamsgewicht gegeven. De onderzoekers deden de verbinding door het drinkwater van de ratten. [ChAT-ALCAR-12] De andere helft van de ratten kreeg water zonder toevoegingen. [ChAT-CT-12]

Het humane equivalent van die dosis is ongeveer 10 mg per kg lichaamsgewicht per dag.

Toen de ratten een jaar oud waren lieten de onderzoekers de dieren zwemmen in een aquarium met ondoorzichtig water. In een hoek van het aquarium bevond zich, 1 cm onder het wateroppervlak, een platform waarop de ratten konden lopen. Nadat de ratten dat platform hadden ontdekt haalden de onderzoekers de dieren uit het water, wachtten een periode, en zetten de ratten vervolgens terug in het aquarium. De onderzoekers keken hoe lang het duurde totdat de ratten het platform weer hadden gevonden. In totaal herhaalden de onderzoekers die procedure 4 keer. [S1, S2, S3 en S4]

De tabel hieronder laat zien dat de ratten die acetyl-L-carnitine hadden gekregen beduidend minder tijd nodig hadden om het platform terug te vinden dan de ratten in de andere groep.


Leren gaat beter met acetyl-L-carnitine


De onderzoekers waren misschien niet volledig objectief. Het hierboven beschreven experiment is bijvoorbeeld niet uitgevoerd door de auteurs, maar door niet-genoemde onderzoekers van Sigma-Tau, een producent van acetyl-L-carnitine. De onderzoekers hebben het kant-en-klaar-aangeleverd gekregen.

Hmm...

Bron:
Journal of Behavioral and Brain Science, 2012, 2, 18-25.

Meer:
L-Carnitine: ouder dan een eeuw en toch spiermassa opbouwen (1-3-2012)
Verdubbel je uithoudingsvermogen met de cafeïne-carnitine-mix (28-11-2011)
L-Carnitine plus koolhydraten voor duursporters (15-9-2011)