21.02.2004

Lepidium meyenii verhoogt testosteronspiegel in dierstudie

Jonge muizen die extracten van de plant Lepidium meyenii - Maca in gewoon Nederlands - krijgen maken meer testosteron aan. Dat ontdekten Japanse onderzoekers.

Studie
De Japanners gaven muizen van drie weken Lepidium meyenii-extract via hun drinkwater. De Japanners losten per honderd milliliter drinkwater vijf gram Macapoeder op en lieten de dieren naar believen drinken. Na dertig dagen bepaalden de onderzoekers de concentratie testosteron in hun bloed.

De onderzoekers vergeleken Lepidium meyenii met een ander Andessupplement: Jatropha macrantha. Lepidium meyenii is een knolgewas, Jatropha macrantha is een boom waarvan het sap volgens traditionele genezers onvruchtbaarheid en impotentie kan verhelpen. Net als Lepidium meyenii.

De onderzoekers gaven een tweede groep muizen vijf gram Jatropha macrantha per honderd milliliter drinkwater. Een derde groep kreeg van beide middelen 2.5 gram, en een controlegroep kreeg gewoon drinkwater. Hoeveel de muizen dronken vertelt het artikel niet.

Resultaten
Toen de proef begon waren de muizen nog niet geslachtsrijp, toen het experiment was afgelopen wel. Door de proef uit te voeren tijdens die periode hoopten de onderzoekers dat ze meer effecten zagen. Ze werden niet teleurgesteld. De onderstaande tabel laat zien hoe de mannelijke muizen reageerden op de extracten. Maca verhoogt de aanmaak van testosteron, het extract van het sap uit de boom verlaagt het, maar de combinatie van beide middelen verhoogt de concentratie juist optimaal.


Lepidium meyenii verhoogt testosteronspiegel in dierstudie


Lepidium meyenii verhoogt testosteronspiegel in dierstudie


Lepidium meyenii verhoogt testosteronspiegel in dierstudie


De Japanners onderzochten ook het effect op de estradiol- en progesteronconcentraties bij vrouwelijke muizen. Alleen op het laatste hormoon waren de supplementen van invloed. De supplementen verhoogden de afgifte.

Welke stoffen de effecten veroorzaken weten de onderzoekers niet. Beide preparaten bevatten saponines die invloed hebben op de steroidhuishouding.

Ander onderzoek
De onderzoeksresultaten van de Japanners zijn bijzonder. Hoewel de supplementenindustrie beweert dat Maca de testosteronaanmaak verhoogt, hebben onderzoekers daar eigenlijk nooit iets van gemerkt. De Peruaanse onderzoeksgroep van Gustavo Gonzales verdiept zich al jaren in Maca en heeft geen testosteronverhoging gerapporteerd. Ook in de meest recente publicatie niet. [Asian J Androl. 2003 Dec;5(4):349-52.]

In dat verslag vertelde Gonzales hoe hij Lepidium meyenii-extracten op ethanolbasis in twee verschillende doseringen toediende aan ratten. De controlegroep had na drie weken een testosteronconcentratie van 1.56 nanogram per milliliter. Bij ratten die dagelijks 48 milligram extract per dag hadden gekregen was de concentratie slechts 0.97 nanogram per milliliter. Ratten die twee keer zoveel Maca binnen hadden gekregen hadden een concentratie van 1.69 nanogram testosteron per milliliter.

Lepidium meyenii heeft dus geen effect op de testosteronspiegel, concludeerde Gonzales.

Bron:
J Vet Med Sci. 2003 Oct;65(10):1145-6.