30.07.2011

Lagere lichaamstemperatuur, minder spiergroei - maar gelukkig is er vitamine C

Spiervezels groeien minder makkelijk naarmate je lichaamstemperatuur lager is. Dat vermoeden Japanse onderzoekers van de University of Tokyo, die experimenteren met spiercellen in reageerbuizen. Hoewel het niet duidelijk is in hoeverre de proeven relevant zijn voor mensen, hebben de Japanners alvast wel een remedie gevonden tegen een haperende spiergroei door een te lage lichaamstemperatuur: vitamine C [structuurformule hieronder].

Temperatuur en spiergroei
Vitamine C
Als een labrat spiermassa wint door toediening van een verbinding, dan zul je in 9 van de 10 gevallen zien dat diezelfde verbinding geen effect heeft op mensen. De kans dat de resultaten van proeven met spiercellen in een reageerbuis ook gelden voor mensen is natuurlijk nog kleiner. Daarom hebben we tot dusver geen aandacht besteed aan de publicaties van Ai Shima en Ryoichi Matsuda, die aantoonden dat spiercellen bij een temperatuur van 30 graden geen spiervezels keer kunnen vormen. [Zoolog Sci. 2008 Nov;25(11):1066-74.]

Het idee dat spiergroei samenhangt met lichaamstemperatuur is niet zo raar. Warmtebehandeling laat volgens een eveneens Japanse humane studie spieren ietsiepietsie groeien - zonder training. Een korte hittebehandeling na een krachttraining versterkt het spierversterkende effect van die training, aldus een - alweer - Japanse studie, en afkoeling van spieren na een training werkt juist andersom. Volgens weer een ander Japans onderzoek.

Studie

In Experimental Cell Research publiceerden de Japanners een onderzoek dat bij ons echter de oren heeft doen spitsen. Bij de co-auteurs staan een paar namen van wetenschappers die wij nauwgezet volgen. Die van Lee "Gene Doping" Sweeney, bijvoorbeeld. [PubMed]

In hun artikel keken de Japanners nogmaals naar het effect van temperatuur op de vorming van spiervezels door spiercellen. Weer zagen ze dat daar bij 30 graden geen klap van terechtkwam omdat de spiercellen geen myogenin aanmaakten. Myogenin is een signaalmolecuul dat stamcellen dwingt zich tot een volwaardige spiercel te ontwikkelen. Maar dit keer zagen de Japanners dat ze dat konden verhelpen door toediening van twee stoffen: de fosfaat-analoog van vitamine C en IGF-1. Ze kozen voor de fosfaat-analoog omdat die stabiel is.


Lagere lichaamstemperatuur, minder spiergroei - maar gelukkig is er vitamine C


Lagere lichaamstemperatuur, minder spiergroei - maar gelukkig is er vitamine C


In mindere mate bleek ook IGF-2 de vorming van spiervezels te verhogen, en ook het effect van IGF-2 werd versterkt door de vitamine C-analoog.

Conclusie
De Japanners vinden hun onderzoek interessant voor artsen die met onderkoelde patiënten werken. "Our result demonstrates that differentiated myogenic cells secrete a factor (or factors) which can restore myogenin expression at 30 degrees C", schrijven ze . "It is likely that innate factors exist in vivo which serve as buffers to low temperature and help normal muscle cell differentiation even in parts of the body with temperatures lower than 30 degrees C."

Hum. Is vitamine C dan een spierversterker? Of anders vitamine C-fosfaat? Binnenkort meer.

Bron:
Exp Cell Res. 2011 Feb 1;317(3):356-66.

Meer:
Dieet met veel vitamine C zorgt voor sterkere spieren (20-2-2004)