10.04.2011

Kurkuma remt omzetting van aminozuren in glucose

Het is prachtweer vandaag, maar toch bezigen we vandaag een vies woord in ons stukje. Gluconeogenese. Onze excuses. Gluconeogenese is een nuttig proces, maar als spieren opbouwen je hobby is zou je willen dat het wat minder goed werkte. Bij gluconeogenese zetten aminozuren om in glucose. Gelukkig is er kurkuma. Dankzij voedingsonderzoekers van Auburn University weten we dat kurkuma gluconeogenese afremt.

Kurkuma, curcumin
Kurkuma remt omzetting van aminozuren in glucose
De actieve stof in kurkuma is curcumin. Slik je daarvan 4-8 gram, dan zit er in je bloed ongeveer 0.5 - 1.7 micromol van het goedje. Da's niet veel. Dat komt omdat enzymen curcumin [structuurformule hieronder, boven] makkelijk omzetten in dihydrocurcumin [structuurformule 2], tetrahydrocurcumin [formule 3], hexahydrocurcumin [formule 4] en hexahydrocurcuminol [formule 5]. Bovendien plakken andere enzymen sulfaten en suikergroepen aan curcumin-analogen zodat het lichaam ze snel kan afvoeren.

Studie

In hun studie, die tussen twee haakjes niet werd bekostigd door de supplementenindustrie, bestudeerden de onderzoekers de effecten van curcumin [Cur], zijn metaboliet tetrahydrocurcumin [THC] en het door Sabinsa gemaakte preparaat C3-complex [C3] op levercellen. Er lopen trials waarin diabeten curcuminpreparaten krijgen omdat curcumin de opname van glucose door spiercellen verbetert. De onderzoekers vroegen zich af of curcumin ook in de lever effecten heeft die nuttig zijn voor diabeten.

De onderzoekers keken daarbij naar gluconeogenese. In die reactie zetten in de lever moleculen als pyruvaat, lactaat, glycerol en - jazeker - de aminozuren alanine and glutamine om in glucose. De aminozuren komen uit de spieren, meestal als omzettingsproduct van andere aminozuren.


Kurkuma remt omzetting van aminozuren in glucose


'Het' hormoon dat bij de omzetting van aminozuren in glucose om de hoek komt kijken is cortisol. Daarom kennen krachtsporters cortisol als een 'spierballensloper'. En daarom stelden de onderzoekers hun levercellen bloot aan het op cortisol gebaseerde synthetische hormoon dexamethason.

Resultaten
Je ziet in de figuren hieronder dat dexamethason in de levercellen de activiteit van de enzymen phosphoenol pyruvate carboxy kinase [PEPCK] en glucose6-phosphatase [G6Pase] opvoert. Dat zijn sleutelenzymen in het gluconeogenese-proces. Maar toen de onderzoekers Cur, THC en C3 bij levercellen gooiden, verminderde die activiteit.


Kurkuma remt omzetting van aminozuren in glucose


Kurkuma remt omzetting van aminozuren in glucose


Kurkuma remt omzetting van aminozuren in glucose


Conclusie
Niet Cur en C3, maar wel de metaboliet THC verlaagt bij concentraties die in het lichaam van een supplementengebruiker kunnen voorkomen de activiteit van G6Pase. Dat houdt in dat het hele gluconeogenese-proces langzamer verloopt. Zeker als de andere metabolieten van curcumin hetzelfde doen als THC, dan kun je verwachten dat curcuminsuppletie de omzetting van aminozuren in glucose afremt.

Bron:
Biochem Biophys Res Commun. 2009 Oct 16;388(2):377-82.

Meer:
De bescheiden niersteenfactor van kurkuma (25-2-2011)