Opgeladen: 28-2-2016
Opgeborgen in: Testosteron & suppletie
Translation: Animal study: 120 mg clove daily boosts testosterone level (7-5-2016)

Dierstudie: 120 milligram kruidnagel per dag verhoogt testosteronspiegel

Als je er niet teveel van neemt, dan verhoogt kruidnagel - wetenschappelijke naam: Syzygium aromaticum - je testosteronspiegel. Dat vermoeden onderzoekers van Banaras Hindu University in India, die de testosteronverhogende werking van Syzygium aromaticum aantoonden in proefdieren. De dierstudie is verschenen in Andrologia. Wij lazen er een paar dingetjes in waarvan we dachten: dit vinden onze lezers vast & zeker interessant.

Syzygium aromaticum
In Syzygium aromaticum zit onder meer eugenol, eugenyl-acetate, carvacrol, thymol, cinnamaldehyde, chavicol, acetyl-salicylate, humulenes, dehydrodieugenol, transconiferyl-aldehyde, beta-caryophyllen en alpha-copaen. Het is niet bekend welke van die stoffen de testosteronverhogende werking voor hun rekening nemen.

De onderzoekers maakten hun extracten zelf. Hoe precies, dat staat hieronder.


Dierstudie: 120 milligram kruidnagel per dag verhoogt testosteronspiegel


Studie
De onderzoekers gaven mannelijke muizen gedurende vijf weken dagelijks 15, 30 of 60 milligram extract per kilogram lichaamsgewicht. De onderzoekers losten het extract op in water en dienden dat oraal toe. Het humane equivalent van de beproefde doses was - als we gemakshalve uitgaan van een man van 80 kilo - ongeveer 120, 240 of 480 milligram extract per dag.

Voor ergonauten die gewoon kruidnagel in poedervorm willen gebruiken, ligt het humane equivalent van de beproefde doses een factor 16.7 hoger.

Resultaten
In de laagste dosering die de onderzoekers uitprobeerden, verhoogde het extract van Syzygium aromaticum de aanmaak van testosteron met meer dan een kwart, vertelt de figuur hieronder. Hogere doses werkten averechts.


Dierstudie: 120 milligram kruidnagel per dag verhoogt testosteronspiegel


Dierstudie: 120 milligram kruidnagel per dag verhoogt testosteronspiegel
Dezelfde figuur verklapt ook hoe Syzygium aromaticum de testes meer testosteron laat aanmaken: het extract verhoogt de activiteit van de enzymen 3-beta- en 17-HSD, die een sleutelrol spelen bij de biosynthese van testosteron.

De suppletie verhoogde in die lage dosering tussen twee haakjes ook de vruchtbaarheid van de proefdieren. Ook wat de vruchtbaarheid betrof werkten hogere doses averechts.

Conclusie
"In conclusion, the data of present study indicate the biphasic nature of Syzygium aromaticum flower buds on reproductive physiology of male mice", vatten de onderzoekers samen. "The lower (15 mg) dose is stimulatory, while higher (30 and 60 mg) doses exert adverse effects on functional physiology of male reproductive organs and fertility."

"Further, our results also suggest that lower dose of Syzygium aromaticum is androgenic in nature and may have a viable future as an indigenous sexual rejuvenator."

Waarschuwing
Het is niet duidelijk of langdurig gebruik van grote hoeveelheden Syzygium aromaticum veilig is. Wel is bekend dat hoge doses het gebit en het tandvlees kunnen beschadigen. Als je desondanks met kruidnagel wilt gaan experimenteren, stop het spul dan in capsules, en beperk de duur van het gebruik. En verdiep je in de mogelijke bijwerkingen.

Bron:
Andrologia. 2016 Nov;48(9):923-32.

Meer:
Een beetje kruidnagel voor meer testosteron (6-9-2008)


Een jaar vitamine D verhoogt de testosteronspiegel met een kwart

Humane studie: Nigella sativa verhoogt testosteronspiegel

Dierstudie: dille verhoogt libido van mannen

Een jaar vitamine D verhoogt de testosteronspiegel met een kwart
Dosis: 3332 IE per dag.

Humane studie: Nigella sativa verhoogt testosteronspiegel
Dosis: 1000 milligram per dag.

Dierstudie: dille verhoogt libido van mannen
Humaan equivalent van optimale dosering: 600 milligram extract per dag.