Opgeladen: 12-11-2015
Opgeborgen in: Krachttraining
Translation: No translation yet

Krachttraining maakt ziekte van Lyme dragelijker

In de VS alleen al krijgen elk jaar driehonderd mensen, meestal nadat ze zijn gebeten door een teek, de ziekte van Lyme. In Europa zijn dat er zeventigduizend. Soms herstellen die mensen - dankzij bijtijds toegediende antibiotica - en soms ook niet. Die laatste groep mensen reageert goed op krachttraining, schrijven onderzoekers van de universiteit van Maryland in Medicine and Science in Sports and Exercise.

Lyme
Het aantal mensen met de ziekte van Lyme groeit gestaag. Volgens de handboeken komt dat door de opmars van de bacterie Borrelia burgdorferi [hieronder] in onze bossen.

Borrelia burgdorferi zit in het bloed van teken, en die kunnen het organisme overbrengen op de organismen die ze steken. Borrelia burgdorferi laat zich goed bestrijden met antibiotica, maar toch herstelt een groeiende groep mensen niet van de ziekte na een behandeling met antibiotica. Ze blijven zich grieperig voelen, en kampen onder meer met vermoeidheid, pijnlijke gewrichten, spierpijn, vergeetachtigheid en concentratiestoornissen.

Het is niet duidelijk hoe dat mogelijk is. Er zijn aanwijzingen dat Borrelia burgdorferi het immuunsysteem kan misleiden, maar een andere mogelijkheid is dat er bij de beet van een besmette teek nog meer ziektekiemen worden overgedragen dan alleen de Borrelia-bacterie.


Krachttraining maakt ziekte van Lyme dragelijker


Studie
De onderzoekers vroegen zich af of mensen een chronische vorm van de ziekte van Lyme goed reageren op krachttraining. Belangrijk symptomen van chronic Lyme disease zijn immers een overweldigende vermoeidheid en spierpijn, terwijl krachttraining vermoeid vermindert en [open deur] spieren gezonder en sterker maakt.

De onderzoekers verzamelden 8 proefpersonen van 18-60 jaar met een chronische vorm van Lyme en lieten ze onder begeleiding 4 weken trainen met gewichten. De proefpersonen gingen drie keer per week naar de gym, en trainden daar gedurende 45 minuten met de leg-press, de seated-row, de heel-raise, de chest-press en de crunch hun belangrijkste spiergroepen. Tijdens het experiment voerden de proefpersonen de intensiteit van hun workouts geleidelijk op.

Resultaten
De onderzoekers legden tijdens de studie de proefpersonen meerdere keren de Short Form (36) Health Survey voor. Dat is een gestandaardiseerde vragenlijst die meet hoe gezond en vitaal mensen zich voelen. Hoe hoger je scoort op de SF-36, hoe beter. De krachttraining verhoogde de scores een beetje, maar het effect was niet om over naar huis te schrijven.


Krachttraining maakt ziekte van Lyme dragelijker


De proefpersonen moesten voordat het krachttrainingsprogramma begon en toen die was afgelopen vertellen hoeveel goede en slechte dagen ze de afgelopen 4 weken hadden gehad. De figuren hieronder vertellen dat de proefpersonen beter in hun vel zaten tijdens het experiment dan in de periode daarvoor.


Krachttraining maakt ziekte van Lyme dragelijker


Krachttraining maakt ziekte van Lyme dragelijker


Conclusie
"Although larger and controlled studies are needed to confirm the preliminary findings noted in this pilot study, our results suggest that a supervised resistance exercise program is safe, feasible, and may potentially help improve the symptoms, vitality, and quality of life among patients with persistent symptoms of Lyme disease", besluiten de onderzoekers.

Bron:
Med Sci Sports Exerc. 2015 Nov;47(11):2291-8.

Meer:
Krachttraining is een medicijn tegen schizofrenie (10-10-2015)
Krachttraining helpt kankerpatiënten weer aan het werk (12-6-2012)
Krachttraining verhelpt rugklachten (31-1-2010)


De helft van de mensen heeft beestjes in zijn hersenen
Over Toxoplasma gondii.

Mannen met de kattenbakziekte zijn mannelijker
Meer onsmakelijke feiten over Toxoplasma gondii.

Koortslip maakt anabolen spuiten riskanter
Herpes simplex gevaarlijk voor anabolengebruikers.