Opgeladen: 1-11-2015
Opgeborgen in: Krachttraining, Levensverlenging & leefstijl
Translation: No translation yet

Ook na de 65 verhoogt krachttraining de irisinspiegel

Krachttraining verhoogt de concentratie van het anti-verouderingshormoon irisin, cardiotraining niet, schreven we gisteren. De Koreaanse onderzoekers die dat ontdekten publiceerden in Experimental Gerontology een onderzoek waarin ze vrouwelijke 65-plussers lieten krachttrainen met elastische banden. En jawel. Ook in die leeftijdsgroep verhoogde krachttraining de irisinspiegel.

Studie
De Koreanen, verbonden aan Seoul National University, verdeelden 30 vrouwen over een controlegroep en een experimentele groep. De controlegroep deed gedurende 12 weken niets, terwijl de experimentele groep 2 keer per week een uur aan krachttraining deed met elastische banden.

Resultaten
Toen de 12 weken voorbij waren, was de irisinspiegel in de controlegroep [Con] niet veranderd. De irisinspiegel in de experimentele groep [Ex] was daarentegen gestegen.


Ook na de 65 verhoogt krachttraining de irisinspiegel


Er was een verband tussen de stijging van de irisinspiegel en het effect van de krachttraining op de spierkracht, ontdekten de Koreanen. Hoe groter de toename van de spierkracht, hoe groter de stijging van de concentratie irisin in het bloed. Wat nu precies de oorzaak is, en wat het gevolg, dat weten de onderzoekers niet.


Ook na de 65 verhoogt krachttraining de irisinspiegel


Ook na de 65 verhoogt krachttraining de irisinspiegel


Slot
Het Koreaanse onderzoek - plus alle andere irisinstudies die tot nu toe zijn verschenen - doet vermoeden dat krachttraining tot op hoge leeftijd een anti-verouderingseffect kan hebben. En het zou zomaar kunnen dat er manieren zijn om via voeding of suppletie dat anti-verouderingseffect te versterken.

Eén van die strategieën is al bekend. Suppletie met ursolic acid, een verbinding in kruiden als rozemarijn en de schil van appels, laat bodybuilders meer irisin aanmaken.

Bron:
Exp Gerontol. 2015 Oct;70:11-7.

Meer:
Krachttraining verhoogt irisinspiegel (31-10-2015)
Irisin, het levensverlengende hormoon uit je spieren (8-12-2014)
Levensverlenging, spierweefsel en irisin (3-12-2014)


Lichaamsbeweging verhoogt concentratie verjongingshormoon
Dit stukje gaat niet over irisin, maar over klotho.

Meer stress, minder longevity-hormoon
Meer over klotho.

Lichaamseigen groeihormoon houdt oudere sporters jong
Sportende veertigers maken nog net zoveel groeihormoon aan als piepjonge twintigers.