12.11.2013

Krachttraining heeft mild antidepressief effect, creatine niet

Zestigplussers die creatine gebruiken voelen zich daardoor niet beter dan zestigplussers die geen creatine slikken, ontdekten sportwetenschappers van de University of Sao Paulo in Brazilië. Maar krachttraining heeft volgens de Brazilianen wel bij hen degelijk een milde antidepressieve werking.
Zestigplussers die creatine gebruiken voelen zich daardoor niet beter dan zestigplussers die geen creatine slikken, ontdekten sportwetenschappers van de University of Sao Paulo in Brazilië. Maar krachttraining heeft bij hen volgens de Brazilianen wel degelijk een milde antidepressieve werking.

Creatine heeft niet alleen ergogene effecten in spiercellen, maar waarschijnlijk ook in zenuw- en hersencellen. In dierstudies vertraagt creatine bijvoorbeeld het proces van veroudering in de hersenen, en in experimenten met vegetariërs - die geen creatine via hun voeding binnenkrijgen - verbetert creatine de werking van het geheugen. Als je weinig slaapt, kan creatine je helpen om toch alert te blijven.

In kleine humane studies lijkt creatine bovendien depressies te verzachten. Bij mensen met een bipolaire stoornis werkt creatine soms zelfs te goed, en kan het een depressie laten omslaan in een manie. Psychiaters beginnen zich dan ook af te vragen of ze creatine misschien kunnen inzetten bij de bestrijding van aandoeningen als depressie [Neurosci Biobehav Rev. 2012 May;36(5):1442-62.] en verslaving. [Mol Neurobiol. 2011 Oct;44(2):136-41.]

Tegen die achtergrond vroegen de onderzoekers zich af of suppletie met creatine mentale effecten heeft in gezonde vrouwen van 60-80 jaar. Ze verdeelden een kleine vijftig vrouwen in twee groepen, en gaven eentje daarvan gedurende een half jaar elke dag 5 gr creatine, en de andere een placebo. Van beide groepen trainde de helft van de vrouwen 2 keer per week met gewichten.

De suppletie met creatine zorgde er niet voor dat de vrouwen zich beter gingen voelen. Maar krachttraining, met of zonder creatine, deed dat wel.


Zestigplussers die creatine gebruiken voelen zich daardoor niet beter dan zestigplussers die geen creatine slikken, ontdekten sportwetenschappers van de University of Sao Paulo in Brazilië. Maar krachttraining heeft bij hen volgens de Brazilianen wel degelijk een milde antidepressieve werking.


De onderzoekers konden geen significante effecten ontdekken van de creatine-suppletie op de krachtontwikkeling. Daarvoor was de training kennelijk niet intensief genoeg.

Voor en na de suppletie- en trainingsperiode testten de onderzoekers de verstandelijke vermogens van de vrouwen. Zowel krachttraining als creatine-suppletie hadden geen effect.

"Creatine supplementation per se or additively to strength training does not promote any benefit on cognitive function and emotional measures in apparently healthy elderly individuals", vatten de onderzoekers samen. "In addition, strength training per se was shown to improve emotional state and muscle strength, but not cognition, in our sample. Further studies involving frailer older individuals undergoing strength training and ingesting creatine supplementation are necessary to test the efficacy of this intervention."

Bron:
PLoS One. 2013 Oct 3;8(10):e76301.

Meer:
Krachttraining brengt diabetes type-2 beter onder controle in combinatie met creatine (25-4-2013)
Krachttraining en creatine verzachten osteoartritis (20-4-2013)
Dierstudie: combinatie creatine en Q10 beschermt hersencellen, verlengt levensduur (21-5-2011)