20.04.2013

Krachttraining en creatine verzachten osteoartritis

Krachttraining en creatine verzachten osteoartritis
Mensen met een door osteoartritis aangetaste knie reageren goed op krachttraining, en zeker als ze daarbij ook het bodybuildingsupplement creatine [structuurformule hiernaast] gebruiken. Dat schrijven reumatologen van de Universidade de Sao Paulo in Medicine & Science In Sports & Exercise.

Krachttraining en creatine verzachten osteoartritis
Als gewrichten zoveel slijtage hebben opgelopen dat ze goed meer kunnen functioneren stoppen mensen vaak met bewegen. Inactiviteit versnelt echter het slijtageproces, omdat daardoor het lichaam de spieren en aanhechtingen in de benen afbreekt. Daardoor neemt de pijn tijdens beweging nog eens extra toe.

Krachttraining kan een effectief instrument zijn tegen osteoartritis, weten reumatologen al jaren. En wie krachttraining zegt, die zegt creatine. vandaar dat de Brazilianen zich afvroegen of krachttraining bij mensen met osteoartritis meer effect sorteert in combinatie met creatinesuppletie.

De onderzoekers lieten 24 vrouwen met osteoartritis in de knie - in de leeftijd van van 50-65 jaar - 3 keer per week hun benen trainen met leg-extensions, de leg-press en de squat. De vrouwen deden van elke oefening 4 sets van 8-12 reps.

Dertien vrouwen slikten ook creatine. In de eerste week gebruikte ze 20 gr per dag, in de andere weken 5 gr per dag. Het experiment duurde 12 weken.

In beide groepen werden de vrouwen evenvee; sterker. Het gewicht waarmee de vrouwen nog net 1 rep konden leg-pressen nam in de krachttraining+creatinegroep toe met 10 kg, en in de groep die alleen krachttrainde met 11 kilo.

Toen de onderzoekers keken hoe vaak de proefpersonen achter elkaar uit een stoel konden opstaan, zagen ze na 12 weken progressie bij de vrouwen in de creatinegroep. Bij de vrouwen in de andere groep was geen verbetering opgetreden. Dat zie je hieronder.


Krachttraining en creatine verzachten osteoartritis


Krachttraining en creatine verzachten osteoartritis


De vrouwen in de creatinegroep rapporteerden na de 12 weken significant minder pijn, minder stijfheid in de knie en een beter lichamelijk functioneren. Hun Lequesne-index zakte van 6.3 ['matig gehandicapt'] naar 4.7 ['licht gehandicapt']. Bij de vrouwen in de andere groep was er een tendens naar verbetering, maar significant waren de effecten in die groep meestal niet.

"Creatine supplementation is safe and capable of improving physical function, lower limb lean mass and quality of life in postmenopausal women with knee osteoarthritis undergoing a resistance training program", concluderen de Brazilianen. "These findings further support the growing body of evidence favoring the therapeutic application of creatine supplementation, particularly when combined with exercise training."

Bron:
Med Sci Sports Exerc. 2011 Aug;43(8):1538-43.

Meer:
Squatten met kneewraps vergroot slijtage in je kniegewricht (4-4-2013)
Olive Leaf Extract laat beschadigd kraakbeen sneller herstellen (9-7-2012)
Ergothioneine maakt stramme gewrichten weer soepel (13-6-2012)