Opgeladen: 8-1-2016
Opgeborgen in: Krachttraining & voeding, Aminozuren, BCAA's
Translation: BCAAs help dieting strength athletes retain muscle mass (8-2-2016)

Krachtsporters op dieet houden spiermassa vast door suppletie met BCAA's

Bodybuilders, fitnessfanaten en andere sporters die aan krachttraining doen kunnen tijdens een dieet dat het vetpercentage moet verlagen verlies van spiermassa en kracht voorkomen door suppletie met een forse dosis BCAA's. Dat schrijven bewegingswetenschappers van het College of Charleston in de VS in de Journal of the International Society of Sports Nutrition.

Studie
De onderzoekers experimenteerden met 17 mannen van 21-28 jaar, die allemaal al enkele jaren met gewichten trainden en gedurende de acht weken die het experiment in beslag nam een mild caloriearm dieet volgden. Daardoor verbrandden de mannen per dag enkele honderden kilocalorieën meer dan ze binnenkregen.

De onderzoekers verdeelden de mannen in twee groepen. De ene helft gebruikte vlak voor de workout 14 gram snel opneembare koolhydraten, en na afloop nog eens zo'n hoeveelheid. [CHO] Dagelijks gebruikten de mannen dus 28 gram koolhydraten.

De andere helft van de mannen gebruikte vlak voor elke workout 14 gram BCAA's, en na de workout nog eens zo'n hoeveelheid. Dagelijks gebruikten de mannen in deze groep dus 28 gram BCAA's.

Resultaten
De mannen in de BCAA-groep wonnen een krap half kilootje vetvrije massa [zeg maar: spieren]. De mannen in de CHO-groep verloren echter bijna een kilo vetvrije massa.


Krachtsporters op dieet houden spiermassa vast door suppletie met BCAA's


De mannen in de BCAA-groep verloren een halve procent lichaamsvet, terwijl de mannen in de CHO-groep bijna anderhalve procent kwijtraakten.


Krachtsporters op dieet houden spiermassa vast door suppletie met BCAA's


Suppletie met BCAA's had tenslotte ook een positief effect op de kracht. Bij het bankdrukken leverden de mannen in CHO-groep bijvoorbeeld kracht in, terwijl de mannen in de BCAA-groep sterker werden.


Krachtsporters op dieet houden spiermassa vast door suppletie met BCAA's


Conclusie
"Our data suggest that under hypocaloric conditions, those who participate in heavy resistance training can maintain lean mass and muscular performance by utilizing a BCAA product pre and post workout", concluderen de onderzoekers.

Bron:
Journal of the International Society of Sports Nutrition 2016, 13:1.

Meer:
Effect van BCAA's op spieren hangt af van dosis (22-12-2015)
BCAA-suppletie vermindert vermoeidheid en spierafbraak tijdens duurinspanning (25-4-2015)
Zie je wel! BCAA's zijn antikatabool (2-12-2011)


BCAA's remmen groei vetmassa
Dierstudie uit Japan.

Tijdens krachttraining beschermen BCAA's de spieren beetje beter in combinatie met taurine
Humane studie.

Rokers beschermen hun spiermassa met BCAA's
Dierstudie. Het anti-AGEing effect van BCAA's.