30.08.2012

Koreaans kruidensupplement HT042 maakt skelet langer

Traditionele kruidengenezers in Korea behandelen kinderen met groeiachterstand met extracten van Astragalus membranaceus, Phlomis umbrosa en Eleutherococcus senticosus. Dat mengsel is nu in Korea op de markt als HT042. Farmacologen van Kyung Hee University publiceren binnenkort een dierstudie waarin jonge ratten anderhalf keer sneller groeien door suppletie met HT042.

De Koreanen publiceerden 2 jaar geleden ook al over de groeieffecten van HT042. [J Med Food. 2010 Dec;13(6):1376-84.] Toen dienden ze het extract 4 dagen achtereen toe aan vrouwelijke ratten van 3 weken oud, en zagen dat HT042 hun groei versnelde. De combinatie van astragalus, Phlomis umbrosa en Siberische ginseng verhoogde de activiteit van IGF-1 in de groeiplaten van de botten.

Koreaans kruidensupplement HT042 maakt skelet langer
In de publicatie die straks verschijnt in Phytotherapy Research herhaalden de Koreanen dat experiment, maar nu duurde de toediening 3 weken. De onderzoekers gaven vrouwelijke ratten van 3 weken oud een mengsel van alcoholextracten van Astragalus membranaceus, Phlomis umbrosa en Eleutherococcus senticosus in een verhouding van 31.2:26.5:42.3. De onderzoekers gaven het supplement 2 keer dag via de orale route. De dieren kregen per kg lichaamsgewicht 100 mg HT042 per dag. Het humane equivalent van die dosis is ongeveer 16 mg per kg/dag.

De onderzoekers gebruikten 2 controlegroepen. De ene kreeg niks [Control], de andere kreeg dagelijks een injectie met 20 microgram humaan groeihormoon [rhGH] per kg lichaamsgewicht.

Je ziet hieronder dat het supplement in de groeiplaten de concentratie IGF-1 en - in mindere mate - het 'goede bindingseiwit' IGF-BP-3 verhoogde ten opzichte van de controlegroepen. IGF-BP3 vervoert IGF-1 zonder dat de activiteit van de groeifactor vermindert. Hoe dikker de klodders, des te meer IGF-1 en IGF-BP3.

RZ = resting zone; PZ = proliferative zone; HZ = hypertrophic zone. In die hypertrophic zone vindt de eigenlijke lengtegroei van de botten plaats.


Koreaans kruidensupplement HT042 maakt skelet langer


Koreaans kruidensupplement HT042 maakt skelet langer


Ook in het bloed steeg de concentratie IGF-1.

In de tabel hieronder zie je dat de ratten in de Control-groep zo'n 34 cm langer werden. Bij de ratten in de HT042-groep was dat 52 cm. De proefdieren groeiden dus anderhalf keer sneller door het supplement.


Koreaans kruidensupplement HT042 maakt skelet langer


De onderzoekers keken ook nog of HT042 oestrogene eigenschappen bezit. Toediening van oestrogenen kan er toe leiden dat de groeiplaten verouderen, zodat er geen lengtegroei meer kan plaatsvinden. De Koreanen vonden echter geen effecten op de voortplantingsorganen van de dieren, en concluderen dat HT042 geen oestrogene componenten bevat.

"Together, these results suggest that HT042 promotes cell proliferation and bone growth at the epiphyseal plate without oestrogenic activity", besluiten de onderzoekers. "HT042 might be helpful in improving the short stature of children before the pubertal growth spurt."

Of het werkelijk verstandig is een supplement als HT042 aan kinderen te geven betwijfelen we. Daarvoor is nog te weinig bekend over de bijwerkingen. In Korea mogen officieel alleen artsen HT042 voorschrijven.

Bron:
Phytother Res. 2012 Dec;26(12):1771-8.