25.05.2012

Coffee reduces mortality risk – but effect is minimal

Koffie verlaagt sterftekans maar een beetje

Koffiedrinkers leven een beetje langer dan niet-koffiedrinkers. Dat ontdekten Amerikaanse epidemiologen van de National Institutes of Health die vierhonderdduizend mannen en vrouwen bijna dertien jaar volgden. Hun onderzoek is één van de grootste studies naar de gezondheidseffecten van koffie tot nu toe.

Koffie als levensverlenger

Het heeft de laatste jaren positief nieuws over koffie geregend. Hoe meer koppen koffie je per dag drinkt, aldus Finse en Amerikaanse studies, des te langer leef je. Koffiedrinkers zouden zijn beschermd tegen neurologische en cardiologische aandoeningen, en minder kans hebben op diabetes.

Vers onderzoek,br> Grote epidemiologische studies bevestigen die berichten, inclusief het onderzoek dat de Amerikanen binnenkort publiceren in de New England Journal of Medicine. Uit die publicatie snaaiden we de figuur hieronder. Je kijkt naar het effect van 4 koppen koffie per dag op de sterftekans van mannen. De figuur voor vrouwen is niet wezenlijk anders.

Door de bank genomen vermindert koffie de kans op sterfte met zo'n tien procent. Dat is niet zo veel. De onderzoekers willen dan ook niet met hun onderzoek zeggen dat koffie 'gezond' is. Daarvoor zijn de positieve effecten van koffie te zwak. Wel vinden de onderzoekers dat koffiedrinkers zich beslist geen zorgen hoeven te maken over eventuele nadelige gezondheidseffecten van koffie. Want die zijn er niet.


Koffie verlaagt sterftekans maar een beetje


Niet meer dan 3 koppen per dag?
De kans op dood door kanker gaat door koffie enkele procenten omhoog. Dat is minder dan niks. Mocht je er toch niet gerust op zijn (de menselijke geest is nu eenmaal irrationeel): volgens de onderzoekers begint de kans op kanker pas te stijgen bij een inname van 4 koppen koffie per dag of meer.

Je ziet hieronder een stukje van een tabel met gegevens over mannen, maar ook in dit geval is de situatie bij vrouwen niet wezenlijk anders.


Koffie verlaagt sterftekans maar een beetje


Conclusie
De onderzoekers staan nog even stil bij de stoffen in koffie die het positieve gezondheidseffect van koffie zouden kunnen veroorzaken. "Coffee contains more than 1000 compounds that might affect the risk of death", schrijven ze.

"The most well studied compound is caffeine, although similar associations for caffeinated and decaffeinated coffee in the current study suggest that, if the relationship between coffee consumption and mortality were causal, other compounds in coffee (e.g., antioxidants, including polyphenols) might be important."

Bron:
N Engl J Med. 2012 May 17;366(20):1891-904.

Meer:
Zwarte koffie is gezonder (29-1-2010)
Rokers zijn beter beschermd tegen Parkinson dan koffiejunkies (9-7-2008)
Koffie remt vorming bloedstolsels (9-5-2008)