Opgeladen: 4-10-2018
Opgeborgen in: Ongewone anabole middelen, Eiwitten, Gelatine & keratine & collageen
Translation: 4 weeks of supplementation with keratin equals gaining 1 kilo of muscle (5-10-2018)

Keratinekuur van een maand geeft sporters een extra kilo vetvrije massa

Nee, een biologisch opneembare vorm van keratine - da's het eiwit waaruit haren, nagels en veren zijn opgebouwd - helpt duursporters niet beter te presteren. Bewegingswetenschappers van de universiteit van Massey in Nieuw-Zeeland hadden dat wel gehoopt. Maar uit hun onderzoek blijkt wel dat keratine, hoe raar dat ook mag klinken, atleten aan meer spiermassa helpt.

Studie
De onderzoekers gaven 15 getrainde duursporters gedurende 4 weken elke dag 0.8 gram van een vloeibaar keratinepreparaat uit de fabrieken van Keraplast. [keraplast.com] Keraplast sponsorde het onderzoek. Keraplast maakt keratine van kippenveren, en verkoopt dat voornamelijk aan producenten van kosmetische producten.

Affijn. De dosis keratine was dus aan de hoge kant. Weeg je 70 kilo, dan kom je dus op 56 gram keratine per dag. Hmm.

Bij een andere gelegenheid gaven de onderzoekers de sporters elke dag een vergelijkbare hoeveelheid caseïne. De caseïne fungeerde in dit geval als een placebo.

Resultaten
De onderzoekers lieten de sporters voor en na de toediening van de keratine en het placebo fietsen, en bepaalden daarbij hun prestatievermogen. Ze konden geen effect van suppletie met keratine [KER] ten opzichte van caseïne [CAS] ontdekken.


Keratinekuur van een maand geeft sporters een extra kilo vetvrije massa


De onderzoekers hadden gehoopt dat dat keratinesuppletie zou zorgen voor meer hemoglobine en meer rode bloedcellen, maar dat was niet het geval.

Wel ontdekten de onderzoekers tot hun verbazing dat tijdens de suppletie met keratine de proefpersonen bijna een kilo vetvrije massa - lees: spiermassa - wonnen. Dat gebeurde niet tijdens de toediening van het placebo. Kennelijk heeft keratine in ieder geval bij duursporters een bijzondere spieropbouwende werking.


Keratinekuur van een maand geeft sporters een extra kilo vetvrije massa


Conclusie
"Despite not inducing any significant changes in blood parameters, VO2 or performance measures, soluble keratin was well-tolerated by participants, and has the potential to be used as a high-protein supplement", schrijven de Nieuw-Zeelanders.

"Soluble keratin may provide a more effective alternative to casein as a protein supplement in those who wish to increase lean body mass in conjunction with an aerobic exercise program. These people potentially include older adults, athletes, and persons in the recovery phase of medical intervention or sickness where maximal rates of lean body mass accretion are necessary. The use of keratin supplementation in strength-based athletes is thus an area of future research."

Bron:
J Int Soc Sports Nutr. 2018 Sep 27;15(1):47.

Meer:
Keratinehydrolisaat als sportsupplement (31-5-2017)
Silk peptides verhogen uithoudingsvermogen, zuurstofopname en vetverbranding (31-8-2014)


Na inname van gelatine maakt hydroxyprolylglycine je spieren groter en sterker

Na inname van gelatine maakt hydroxyprolylglycine je spieren groter en sterker

Zeventigers die krachttrainen bouwen meer spieren op door collageensuppletie

Na inname van gelatine maakt hydroxyprolylglycine je spieren groter en sterker
Het dipeptide hydroxyprolylglycine, dat in het bloed verschijnt nadat je gelatine of collageen hebt gegeten, stimuleert de vorming van spiervezels.

De antikatabole werking van glycine
Makers van sportvoeding doen niets met het aminozuur glycine. Voor hen is glycine op z'n best een prijzig vulmiddel. Dat beeld is niet terecht.

Zeventigers die krachttrainen bouwen meer spieren op door collageensuppletie
Dat rapporteren voedingswetenschappers van de universiteit van Freiburg in Duitsland in de British Journal of Nutrition. Zou collageenpeptide ook voor jongere krachtsporters interessant zijn?