09.04.2013

Judoka's kunnen prima zonder creatine malate

Judoka's kunnen prima zonder creatine malate


Judoka's kunnen prima zonder creatine malate
Volgens makers van sportsupplementen maakt creatine malate sporters sterker en sneller, maar niet zwaarder. Dat laatste, dat klopt, aldus een studie van onderzoekers van de University School of Physical Education in het Poolse Krakow. Maar voor die andere claims konden de Polen, die judoka's als proefpersoon gebruikten, geen bewijzen vinden.

Creatine malate is geen chemische stof, maar een mengsel van twee stoffen: creatine [hierboven rechts] en malate [hierboven links]. Volgens supplementenmakers nemen spiercellen de creatine in creatine malate beter op, en gaan gebruikers van creatine malate niet meer vocht vasthouden. Of dat echt zo is, weten we niet. Er zijn publicaties die dat zouden aantonen, maar die zijn verschenen in voor ons ontoegankelijke Poolse wetenschappelijke media.

Je vindt creatine malate onder meer in TCM van het Poolse Olimp. Dat is ook het product dat de onderzoekers hebben gebruikt in hun proeven op 10 judoka's van 17-28 jaar. Vijf proefpersonen kregen gedurende 6 weken 5 gr creatine malate per dag [T], vijf andere kregen een placebo [C].

De tabel hieronder vertelt je dat creatine malate het lichaamsgewicht van de judoka's niet verhoogde.


Judoka's kunnen prima zonder creatine malate


De onderzoekers testten de anaerobic capacity and aerobic power voor en na de suppletieperiode. Het effect van de suppletie was praktisch nul. De onderzoekers testten hun judoka's ook met de zelf ontworpen Special Judo Fitness Test. En ook volgens die test had creatine malate geen effect.


Judoka's kunnen prima zonder creatine malate


De onderzoekers houden het er maar op dat judo een sport is waarbij coördinatie zo belangrijk is dat het effect van creatine malate onzichtbaar is.

Je kunt natuurlijk ook concluderen dat creatine malate helemaal niets doet. In ieder geval in deze groep.

Bron:
J Int Soc Sports Nutr. 2012 Sep 3;9(1):41.

Meer:
Creatine plus HMB (5-8-2012)
Kre-Alkalyn net zo effectief en veilig als gewone creatine (2-7-2012)
Combinatie natriumbicarbonaat-creatine houdt sprintvermogen op peil (5-4-2012)